Programul Compact se realizează în strictă conformitate cu Acordul dintre Guvernele Statelor Unite ale Americii şi Republicii Moldova
Prim-ministrul Iurie Leancă şi Preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Daniel Yohannes, au discutat despre realizarea Programului Compact în Republica Moldova, finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Întrevederea a avut loc la Washington în cadrul vizitei Premierului moldovean în SUA.
Părţile au constatat că Programul Compact, realizat de Fondul Provocările Mileniului Moldova, se desfăşoară conform calendarului aprobat. Astfel, a fost asigurat transferul necesar al mijloacelor financiare în Fondul Rutier, în proporţie de 80% din volumul total al accizelor la produsele petroliere, a fost elaborat şi aprobat cadrul legislativ necesar reformării sectorului de irigare, prin adoptarea Legii apelor şi a Legii privind Asociaţiile Utilizatorilor de Apă. Acest fapt a permis transferul managementului sistemelor centralizate de irigare reabilitate din resursele Compact către asociaţiile utilizatorilor de apă nou-create.
Iurie Leancă a menţionat că eforturile Guvernului de la Chişinău sunt direcţionate spre asigurarea transparenţei şi eficienţei folosirii fondurilor alocate de partenerii americani, precum şi asigurarea calităţii lucrărilor realizate în cadrul Programului. Premierul a remarcat şi faptul că practicile de management eficient, asigurarea transparenţei şi experienţa de prevenire a fraudelor şi corupţiei în cadrul Programului Compact sunt apreciate de Executiv şi recomandate spre aplicare altor instituţii publice şi celor care efectuează achiziţii şi administrează investiţii în infrastructura din Moldova.
Părţile au examinat posibilitatea includerii Republicii Moldova în lista ţărilor eligibile pentru un al doilea Program Compact din partea Corporaţiei Provocările Mileniului.
În acest context, Daniel Yohannes a menţionat că CPM acordă o atenţie deosebită indicatorilor de performanţă ce ţin de libertatea economică şi investiţiile în resurse umane şi guvernare echitabilă.
Această listă de indicatori este revizuită anual, varianta actualizată fiind adusă la cunoştinţa opiniei publice în luna noiembrie a fiecărui an, iar gradul de eligibilitate a ţărilor pretendente la asistenţa Compact este evaluată pornind de la dinamica performanţei ţării, menţionează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.