Prognoza ANM pentru intervalul 2 - 10 iunie: Ploi uşoare şi valori termice în creştere în ţară

. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2012

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat publicităţii sâmbătă o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor care se vor produce în intervalul 2 - 10 iunie, fiind anunţate ploi uşoare, în cantităţi mai însemnate în Crişana şi Transilvania, după 6 iunie temperaturile urmând să crească semnificativ în majoritatea regiunilor.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, fiind prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării.

Astfel, în Banat, pe 2 şi 3 iunie, vremea se va răci. Din 6 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, mediile temperaturilor maxime atingând spre sfârşitul perioadei de prognoză valori de 28 de grade, uşor mai ridicate decât mediile multianuale ale primei decade din luna iunie. Aversele, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala temporar până în data de 6 iunie, după care probabilitatea de precipitaţii se va reduce semnificativ.

În Crişana, valorile termice medii, atât minime cât şi maxime, vor marca o scădere pe 2 şi 3 iunie, după care vremea va intra într-un proces de încălzire, iar mediile temperaturii aerului vor atinge la sfârşitul intervalului valori uşor peste mediile multianuale. Probabilitatea pentru precipitaţii abundente va marca o creştere sensibilă pe 2 iunie, cu tendinţă de menţinere până spre 6 iunie. Ulterior, ploile se vor semnala pe arii restrânse şi nu vor fi abundente. În ceea ce priveşte Transilvania, temperaturile medii vor fi în creştere treptată, spre valori ce vor ajunge să caracterizeze o vreme normală din punct de vedere termic până pe 6 iunie şi caldă spre sfârşitul primei decade a lunii iunie, când mediile maximelor termice se vor situa în jurul valorii de 26 de grade. Probabilitatea pentru ploi abundente va creşte în primele zile din iunie. Gradul de instabilitate atmosferică va fi considerabil mai redus abia după data de 6-7 iunie.

Pentru Maramureş, se va manifesta o uşoară răcire se va produce pe 2-3 iunie, pentru ca apoi temperaturile să crească treptat spre valori uşor peste normele climatologice ale perioadei, cu maxime a căror medie va atinge 26 de grade. Aversele însoţite şi de descărcări electrice vor fi prezente, temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi mai mare în jurul datei de 2 iunie.

În Moldova, temperaturile medii vor marca o creştere treptată începând cu data de 2 iunie. Între 2 şi 5 iunie aversele vor fi de interes, dar la cote mai reduse. După 6 iunie va mai ploua doar sporadic şi slab cantitativ. În Dobrogea, regimul termic va marca o creştere treptată spre valori normale, în jurul cărora se va menţine până pe 6 iunie. Apoi temperaturile vor avea o nouă creştere, atingând, spre sfârşitul intervalului, 26 de grade.

În Muntenia se va manifesta o staţionaritate a temperaturilor în intervalul 2-6 iunie, valorile termice vor creşte din nou, spre valori medii minime de aproximativ 14 grade şi maxime de 28 de grade, ce vor caracteriza o vreme caldă. Ploile vor fi în general slabe şi vor avea o probabilitate mai mare de apariţie în zonele de deal.

După 6 iunie, în Oltenia, temperaturile vor marca o creştere spre valori ce vor caracteriza o vreme uşor mai caldă decât în mod normal pentru aceasta perioadă a anului. Temporar va ploua, mai ales în zonele deluroase, iar probabilitatea de averse mai importante cantitativ va fi mai mare în perioada 2-5 iunie. La munte, temperaturile minime vor avea valori medii în creştere, de la valori de 2...3 grade la începutul intervalului, spre 8...9 grade în jurul datei de 10 iunie. Temperaturile maxime medii vor marca o uşoară creştere în ultimele zile ale lunii mai, apoi se vor menţine apropiate de mediile mutianuale ale perioadei pâna spre 6 iunie, după care vor creşte uşor şi treptat de la o zi la alta. Vremea se va menţine în general instabilă, iar cantităţile de apă vor fi mai importante între 2 şi 6 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor