Profitul UniCredit Ţiriac Bank a crescut cu 18,4% în primele nouă luni, la 146,8 milioane lei

UniCredit Ţiriac Bank a obţinut în primele nouă luni un profit net de 146,8 milioane lei (33,1 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în creştere cu 18,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat marţi banca.
Epoch Times România
13.11.2012

UniCredit Ţiriac Bank a obţinut în primele nouă luni un profit net de 146,8 milioane lei (33,1 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiară internaţionale (IFRS), în creştere cu 18,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat marţi banca.

În trimestrul al treilea, profitul net a fost de 71,8 milioane lei, aproape de nivelul înregistrat pe tot primul semestru al anului.

Veniturile totale ale băncii au fost de 906 milioane lei (204 milioane euro) în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acestea au rămas "la un nivel confortabil", în pofida impactului negativ al reducerii marjelor, al costurilor mari cu depozitele, al volumelor în creştere de depozite atrase de la clientelă şi al costurilor de finanţare mai ridicate.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 3,5% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 471 milioane lei (106,3 milioane euro). Provizioanele pentru credite au avut o evoluţie favorabilă, scăzând cu 19,4% în primele nouă luni ale anului 2012 faţă de intervalul comparativ al anului trecut.

Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) s-a îmbunătăţit faţă de nivelul înregistrat în primul semestru al anului 2012 (6%) şi faţă de cel înregistrat anul trecut (6,9%), ajungând la 7,6%. Raportul dintre costuri şi venituri a ajuns la 52% după primele nouă luni ale anului 2012.

Activele băncii au ajuns la 23,8 miliarde lei (5,2 miliarde euro) la finalul lunii septembrie 2012, în creştere cu 10,5% comparativ cu 30 septembrie 2011 şi cu 4,2% faţă de începutul anului. Valoarea creditelor din bilanţ a fost de 17,6 miliarde lei (20,6 miliarde lei, incluzând şi creditele externalizate), în creştere cu 13,7% faţă de 30 septembrie 2011 şi cu 10,8% peste nivelul de la începutul acestui an.

Astfel, la evolutia portofoliului de credite al UniCredit Tiriac Bank a contribuit majorarea cu 45% faţă de începutul anului a portofoliului de împrumuturi pentru întreprinderile mici şi cu 21% a creditelor acordate companiilor de talie medie.

Depozitele clienţilor au ajuns la 12,4 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2012, fiind cu 25,1% peste nivelul inregistrat cu un an în urmă şi cu 7,6% mai mult faţă de începutul anului.

"În aceste condiţii, raportul dintre credite şi depozite a evoluat bine, scăzând până la 142%, cu 14 puncte procentuale sub raportul afişat la 30 septembrie 2011", spun reprezentanţii băncii.

Rata solvabilităţii a urcat până la nivelul confortabil de 12,72%, semnificativ peste cel recomandat pentru piaţa bancară. În pofida situaţiei economice dificile, calitatea activelor a rămas stabilă, iar costul anualizat al riscului a coborât de la 1,62% în primul semestru la 1,54% după primele nouă luni ale anului în curs.

“Contextul economic dificil la nivel european şi dinamica factorilor specifici de la nivel local nu au reuşit să aducă o contribuţie pozitivă la creşterea economică în trimestrul al treilea şi nici să marcheze o schimbare în tendinţele de până acum. Marjele au rămas reduse, iar măsurile de optimizare şi eficientizare au continuat. Cu toate acestea, am reuşit să avem o evoluţie pozitivă, cu un nivel bun al lichidităţii, cu o marjă de capital sănătoasă şi o creştere a volumelor, situându-ne pe o poziţie favorabilă în piaţă şi, mai important, am continuat să credităm economia”, a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank.

UniCredit Ţiriac Bank este parte a grupului UniCredit, bancă europeană de top cu reţeaua cea mai extinsă din Europa Centrală şi de Est, numărând peste 3.900 sucursale. În România, UniCredit Ţiriac Bank este una dintre principalele instituţii financiare, oferind servicii şi produse de înaltă calitate pentru toate categoriile de clienţi.

La finalul lui septembrie 2012, banca avea o reţea naţională de 209 sucursale, deservind aproximativ 595.000 de clienţi.

Grupul UniCredit este prezent pe piaţa din România şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB România, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor