Profit.ro: Guvernul pregăteşte impozitarea moştenirilor şi donaţiilor mai mari de 100 de mii de euro

Grevat de numeroasele promisiuni din programul de guvernare, bugetul ar urma să se mai cârpească cu ceva bani luaţi ca impozit de la cei care primesc moşteniri şi donaţii mai mari de 100.000 de euro, de la proprietarii de case naţionalizate care nu şi-au mai văzut imobilele înapoi etc.
Ana Ion
19.04.2017

alte articole

Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
19.04.2017

Guvernul pregăteşte un proiect de lege menit să mai aducă nişte bănuţi la bugetul care ar trebui să suporte promisiunile electorale ale PSD. Astfel, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat în discuţie şi obţinut de Profit.ro din surse guvernamentale, moştenirile şi donaţiile, fie ele în bani sau în bunuri, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar ar urma să fie impozitate cu 3% dacă depăşesc valoarea de 100.000 de euro, relatează Hotnews.

În prezent, la capitolul "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" din Codul Fiscal este stabilit că sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie sunt venituri neimpozabile, lucru pe care Guvernul vrea să îl schimbe.

Acelaşi impozit ar urma să fie introdus şi pentru veniturile realizate de către proprietarii imobilelor naţionalizate, la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea şi pe care le-au primit în schimbul acestor imobile.

Reamintim că, în urmă cu 4 ani, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru o lege care stabileşte ca foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură să primească puncte în valoare nominală de un leu raportat la valoarea casei. Aceste puncte vor putea fi folosite pentru a achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau preschimbate în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor, sau acţiuni la Fondul Proprietatea.

Guvernul mai vrea să impoziteze, tot cu 3%, şi veniturile din prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni, precum şi veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către moştenitorii titlurilor de conversie sau ai acţiunilor dobândite înainte de prima tranzacţionare.

Acelaşi impozit ar urma să fie aplicat şi pentru veniturile aferente titlurilor de plată pentru imobile naţionalizate. În prezent, în Codul Fiscal este stabilit că aceste venituri nu sunt impozabile, arată sursa citată

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor