Profesor de economie mondială, despre taxele lui Trump: Avem riscul de declanşare a unei crize la nivel global

Christian Năsulea (Christian Năsulea / Facebook)
Andrei Pricopie
31.03.2025

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a explicat, în emisiunea "Politica Zilei" moderată de Ioana Constantin, ce s-ar putea întâmpla după ce preşedintele american Donald Trump a decis să impună taxe vamale de 25% pentru "toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite".

Jurnalistă: După ce a anunţat tarife de 25% pentru maşini, haideţi să vedem, pentru că nu afectează doar ce se întâmplă acolo, în America, ci afectează şi propriii producători, culmea, dar le afectează şi pe Canada şi pe Uniunea Europeană. Domnule profesor Năsulea, deja se văd efectele pe burse, deja înţelegem că s-ar putea să crească preţurile la maşini în perioada următoare. Unde duce acest război comercial? Iată, de data asta, faza pe maşini.

Christian Năsulea: Staţi să lămurim un lucru. Cresc preţurile pentru maşini, în primul rând, că această serie de măsuri, care nu au foarte mult sens din punct de vedere economic, va duce la scumpirea anumitor produse pe lanţul de aprovizionare şi, în primul rând, la scumpirea maşinilor în Statele Unite. Acesta este efectul imediat.

Practic, nu contează că Donald Trump spune că maşinile care sunt fabricate în Statele Unite nu vor fi supuse aceloraşi tarife, pentru că, în momentul în care le scumpeşti cu forţa pe toate cele care vin din afară, asta dă posibilitatea producătorilor de pe piaţa locală să-şi ridice preţurile şi, cu siguranţă, vor face acest lucru. Sunt reguli de bază ale economiei.

Per total, însă, pentru noi, ce este important este că vorbim de o scumpire a maşinilor europene sau produse în Mexic, pe piaţa din Statele Unite, ceea ce înseamnă că avem ofertă mai mare, avem mai multe maşini care nu se vor mai duce către Statele Unite. Deci, pentru noi, cel puţin, asta ar putea să însemne o scădere a preţurilor pe piaţa europeană pentru maşinile de oriunde din altă parte decât din Statele Unite. Asta, iarăşi, este o regulă destul de simplu de înţeles, din punctul meu de vedere.

Ce va fi foarte important şi foarte interesant de urmărit în perioada următoare o să fie cât de mult vor scădea vânzările, în fapt, pentru producătorii europeni. Pentru că există o îngrijorare pe termen scurt, ăsta e motivul pentru care au căzut bursele imediat după ce a venit acest anunţ, însă, din punctul meu de vedere, nu cred că vom vedea o scădere a producţiei, o scădere a vânzărilor pentru companiile auto europene atât de mare încât să existe şi un efect pe termen scurt, chiar pe termen mediu, care să fie suficient de mare. Maşinile acestea produse de către mărcile europene îşi vor găsi o piaţă de desfacere la un preţ, poate un pic mai mic, se vor genera nişte probleme din acest motiv, însă nu se închid fabricile de la noi.

Situaţia este, de fapt, mult mai problematică în continuare tot pentru piaţa americană şi pentru cetăţenii europeni, însă şi lucrul ăsta ne îngrijorează, pentru că, dacă economia americană începe să meargă mai rău decât merge în acest moment, avem riscul acela de contagiune, de declanşare a unei crize la nivel global. Pentru că, aşa cum producătorii auto din Statele Unite cumpără piese şi din Europa şi din alte părţi, la fel şi noi. Unii producători din Europa cumpără anumite lucruri, au nevoie de lucruri care să vină de pe piaţa americană, care, în momentul în care începe să aibă probleme, ar putea să ducă la o destabilizare majoră a sistemului economic la nivel internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor