Congresul SUA pune restricţii agenţiilor guvernamentale care doresc să cumpere soluţii IT din China
Congresul SUA a introdus restricţii şi un proces amplu de evaluare pentru agenţiile guvernamentale care vor să cumpere sisteme IT de la entităţi chineze.
Totul vine în contextul în care în SUA cresc îngrijorările legate de faptul că statul chinez ar finanţa atacuri informatice îndreptate împotriva Americii, iar companiilor chineze le este tot mai greu să intre pe această piaţă.
Într-o lege legată de finanţare şi bugete a fost inclusă o prevedere ce înseamnă că unor agenţii guvernamentale precum NASA sau departamentelor de Justiţie şi Comerţ, le va fi mult mai greu să cumpere aplicaţii IT de la companii ce au legătură cu regimul de la Beijing.
Practic, aceste agenţii pot achiziţiona soluţii IT din China doar după o evaluare completă legată de riscurile de spionaj informatic şi de sabotaj, problema fiind tratată ca una de siguranţă naţională.
E posibil ca măsura să lovească în companii chineze cunoscute precum Lenovo care ar putea completa lista deschisă de producătorii de echipamente telecom Huawei şi ZTE cărora li s-au refuzat contracte în SUA pe motiv că ar avea legături strânse cu autorităţile de la Beijing care, spun mulţi, folosesc aceste companii pentru a colecta informaţii vitale despre SUA.
China a respins acuzaţiile, iar măsura de acum o va supăra şi mai tare, fiind posibil ca şi unele companii americane ce operează acolo să aibă dificultăţi, ca răspuns la greutăţile puse în calea afacerilor chineze în SUA.
Contextul este unul tensionat şi e legat de o serie de atacuri informatice pe care chinezii le-ar fi pornit împotriva unor companii americane, dar şi de un raport dur.
Armata chineză controlează unii dintre cei mai virulenţi hackeri din lume, afirma pe 19 februarie o societate americană specializată în securitatea pe internet, care a identificat sursa atacurilor cibernetice într-un imobil din Shanghai.
Mandiant, unul dintre consilierii guvernului american în materie de securitate informatică, a descoperit, pe baza a sute de anchete derulate în ultimii trei ani, că organizaţiile care atacă pe internet cotidienele americane, agenţiile guvernamentale şi societăţi private “sunt bazate în principal în China şi guvernul chinez este la curent cu activităţile lor”.