Aung San Suu Kyi curtează Washingtonul

Aung San Suu Kyi şi-a prezentat marţi în Washington D.C. viziunea asupra drumului Birmaniei către democraţie, cerând Statelor Unite nu ajutoare materiale ci să sprijine poporul birmanez să îşi modeleze propria-i democraţie.
Lidera opoziţiei birmaneze Aung San Suu Kyi este vazută în biroul lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat din Washington, D.C., 18 septembrie 2012. (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)
Shar Adams
19.09.2012

WASHINGTON – Aung San Suu Kyi şi-a prezentat marţi în Washington D.C. viziunea asupra drumului Birmaniei către democraţie, cerând Statelor Unite nu ajutoare materiale ci să sprijine poporul birmanez să îşi modeleze propria-i democraţie.

“Dorim ca relaţia bilaterală dintre Statele Unite şi Birmania să fie fondată ferm pe recunoaşterea nevoii ca poporul nostru să fie responsabil pentru propriul său destin”, a spus Suu Kyi oficialilor americani, suporterilor şi mass mediei într-un discurs la Institutul American pentru Pace.

A fost prima apariţie publică a dnei Suu Kyi într-un tur de 18 zile în SUA şi prima sa călătorie în America în 40 de ani.

Câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, Suu Kyi, 67 de ani, a petrecut aproape 2 decenii în diferite forme de detenţie în lupta ei împotriva suprimării brutale desfăşurate sub junta militară. Ea a fost eliberată în 2010 şi a participat la alegerile din 2011, câştigând un loc în guvernul birmanez.

Ea a cerut SUA să uşureze sancţiunile împotriva Birmaniei (cunoscută şi sub numele de Myanmar), care au fost impuse datorită brutalităţii regimului militar.

În timp ce liderii militari ai ţării au negat iniţial efectele sancţiunilor, mai recent ei au învinuit sancţiunile pentru starea economică dezastruoasă a ţării.

“Nu cred că trebuie să ne agăţăm inutil de sancţiuni deoarece doresc ca poporul nostru să fie responsabil pentru propriul său destin şi să nu depindă prea mult de unelte externe”, a declarat Suu Kyi, accentuând din nou nevoia ca poporul birmanez să exploreze şi modeleze propriul său viitor.

Birmania, bogată în resurse şi cu o populaţie de aproximativ 60 de milioane, este considerată a fi una dintre cele mai sărace şi mai puţin dezvoltate ţări din lume.

Recunoscând schimbarea mediului geopolitic din regiune şi ţinând cont de poziţia strategică a Birmaniei – care împarte graniţa cu India şi China – Suu Kyi a minimalizat aspectele politice ale suportului american.

“Avem nevoie de acel tip de ajutor ce ne-a fost oferit de SUA pe plan istoric: în domeniile educaţiei, sănătăţii şi ajutorului umanitar”, a declarat ea, aducându-şi aminte de zilele postcolonialiste din Birmania.

Relaţia americano-birmaneză nu este un efort de a controlă China, a notat ea, ci un efort de a dezvoltă bune relaţii cu toţi jucătorii regiunii.

Ea a mulţumit de asemenea Statelor Unite pentru suportul oferit timp de ani de zile. “SUA sunt dedicate valorilor democratice şi s-au dovedit a fi un bun prieten pentru noi toţi care ne-am luptat pentru democraţie.”

Provocări

Suu Kyi a vizitat Statele Unite ca lider al celui mai mare partid de opoziţie din guvernul birmanez – Liga Naţională pentru Democraţie (LND).

După o jumătate de secol de conducere militar represivă, democraţia este un termen asupra căruia mulţi birmanezi nu sunt clari.

“Mulţi dintre ei au spus, ‘Noi nu ştim ce este democraţia dar nu dorim dictatură’,” a declarat Suu Kyi, adăugând că majoritatea birmanezilor susţin că doresc să fie liberi să ia decizii pentru ei înşişi.

Suu Kyi a declarat că există multe provocări în faţă pentru Birmania, incluzând aplicarea legilor şi respectarea drepturilor omului.

Eliberarea prizonieri politici este critică, a declarat ea, notând eliberarea în această săptămână a 500 de prizonieri, dintre care 80 sunt estimaţi a fi deţinuţi politici.

Există încă mulţi alţii întemniţaţi, 200 după numărătoarea ei, pe lângă prizonierii de conştiinţă, a declarat ea.

De asemenea, lipsa încrederii între armată şi minorităţile etnice şi tensiunile etnice nu se vor rezolva uşor.

Ea a declarat că recentele violenţe comunale izbucnite în statul birmanez Rakhine între musulmanii Rohingya şi budişti se datorează în primul rând eşecului aplicării legii în vederea adresării problemei.

Drepturile omului şi aplicarea legii nu pot fi ignorate dacă se doreşte rezolvarea acestor probleme.

Suu Kyi a făcut o referire la cei trei stâlpi ai democraţiei, “executivul, legislatura şi juridicul”, şi a susţinut că în Birmania juridicul este practic inexistent.

Fara aceste instituţii de bază oamenii nu vor fi liberi să funcţioneze efectiv, a declarat ea.

În cadrul evenimentului, dnei Suu Kyi i s-a oferit Premiul Golden Vision de către Societatea Asia.

În timpul vizitei în capitala americană, Suu Kyi va lua cina cu Prima Doamnă Michelle Obama la Casa Albă şi va primi cel mai prestigios premiu civil al Americii, Medalia Congresională de Aur, la o recepţie la clădirea Capitoliului în 19 septembrie.

Lideră LND va participa în continuare la diferite evenimente oficiale şi se va întâlni cu comunităţile birmaneze din New York, Indiana şi California.

Săptămâna viitoare, liderul birmanez Thein Sein va participa la summitul ONU din New York, ca urmare a unui ordin al preşedintelui Barack Obama de ridicare a restricţiilor asupra vizelor pentru conducerea birmaneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor