Opiul, marea bătălie pierdută a Afganistanului

În timp ce NATO discută un plan de retragere din Afganistan, ONU anunţă extinderea suprafeţei cultivate cu macul de opiu.
(PATRICE COPPEE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

În timp ce NATO discută un plan de retragere din Afganistan, ONU anunţă extinderea suprafeţei cultivate cu macul de opiu. Alianţa a încercat la Bruxelles să stabilească o foaie de parcurs pentru calendarul de retragere a trupelor internaţionale din Afganistan, concentrându-se pe pregătirea forţelor afgane pentru a completa transferul de securitate, însă alte bătălii, precum cea împotriva opiului, a fost lăsată pe planul doi, notează joi ziarul ABC.

Culturile de mac sunt principala sursă de finanţare a insurgenţiei talibane, iar plantaţiile aşteaptă deja să fie culese. În pofida milionarelor programe anuale de eradicare, suprafaţa cultivată cu mac, în 2011, a ajuns la 131.000 de hectáare în întreaga ţară, potrivit ultimului studiu realizat de Biroul Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Criminalităţii (Unodc) şi Ministerului Anti Narcotice din Afganistan.

Ceea ce reprezintă o creştere cu 8 la sută a suprafeţei cultivate faţă de perioada anterioară şi confirmă tendinţa de creştere înregistrată de această ţara asiatică din 2009. Doar 34 de provincii ale ţării se menţin ca 'zone libere de opiu' pe o hartă unde cele mai mari suprafeţe cultivate cu mac se găsesc la Helmand (63.307 hectare) şi Kandahar (27.213 hectare), principalele bastioane ale insurgenţei şi unde au fost desfăşurate cele mai multe forţe ale SUA şi Marii Britanii, ale căror politici de eradicare au eşuat iar în cazuri, precum cel din Helmand, s-au soldat cu scandaluri de corupţie.

'Lupta împotriva drogurilor nu este o muncă exclusivă a unei unităţi sau forţe de ordine, trebuie să fie o sarcină în care să se implice responsabilii cu securitatea, stabilitatea, guvernarea şi dezvoltarea Afganistanului şi întreaga regiune', a asigurat Iuri Fedotov, director executiv al Unodc.

Fedotov este semnatarul unui studiu care arată combinaţia dintre preţul înalt al pieţei (194 euro kilogramul, mult mai mare decât 90 de cenţi pe care îl obţine un ţăran care plantaeză orez) şi creşterea suprafeţei cultivate care face ca afacerilor cu drogurile să reprezinte 15 la sută din Produsul Intern Brut afgan.

Această extindere a culturilor este însoţită şi de o creştere a productivităţii la hectar, care demonstrează că a fost depăşită prolema generată de îmbolnăvirea culturilor care a afectat plantaţiile în 2010, singura cauza care a generat o scădere a producţiei, cu o ascensiune imparabilă de la invazia ţării, în 2001.

Opiul şi insurgenţa merg mână în mână din epoca jihadului împotriva Uniunii Sovietice, iar pe atunci Moscova acuza CIA că favorizează traficul de droguri pentru a putea finanţa 'războiul sfânt'. Singurul capabil să stopeze cultivarea macului a fost mollahul Omar, care printr-o 'fatwa' (lege) emisă în 2000 a declarat 'antiislamică' cultivarea macului de opiu. Stoparea culturilor a durat însă doar un anotimp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor