Procurorul General: Să fie reformulat abuzul în serviciu, dar nu în maniera de a nu mai putea fi folosit
alte articole
Articolului din Codul Penal privind abuzul în serviciu trebuie reformulat pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale, dar nu într-o astfel de manieră încât să nu mai poată fi folosit, a atras atenţia, în cadrul unui interviu acordat TVR, procurorul general Augustin Lazăr.
"Cu aceste texte de lege, cum este textul pentru abuzul în serviciu, s-a lucrat de peste 50 de ani în România, fără să creeze nelămuriri. Lucrurile au fost clare până mai recent, când s-au ridicat anumite chestiuni. Eu sunt de acord să fie reformulat textul, dar reformulat nu în maniera în care să nu poată fi folosit. Pentru că practicienii observă. O lege trebuie să fie făcută cu înţelepciune, ea nu se face în pripă şi măcar cei care lucrează cu legea, cei care lucrează cu abuzul în serviciu, cu conflictul de interese, cu neglijenţa în serviciu, trebuie să ştie, să-şi dea avizul, să-şi dea cu părerea", a declarat Lazăr, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte la infracţiunea de neglijenţă în serviciu, procurorul general consideră că, ţinând cont de ce se întâmplă în ţară, nu se impune dezincriminarea ei.
"De ce neglijenţa în serviciu trebuia dezincriminată, în condiţiile în care avem un foarte mare număr de funcţionari publici trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu şi condamnaţi mulţi dintre ei? Reflexul rămas de dinainte este reflexul discreţionar la funcţionarii publici. Adică 'de ce faceţi aşa? De aia, că aşa vreau eu'. Nu e posibil aşa ceva, nu e posibil dacă organizăm un concurs la o primărie să-i dai subiectele cui trebuie să dea examen şi apoi să ai aerul că îl examinezi. Dacă vrem să facem o administraţie modernă, trebuie să mergem cu aceste standarde înalte de exigenţă", a explicat Lazăr.