Documentele lui Snowden dezvăluie programul “Google for Voice” al NSA

(PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

O nouă analiză a documentelor scurse de fostul contractor NSA Edward Snowden aruncă lumină asupra unor programe sofisticate folosite de NSA pentru a monitoriza, înregistra, transcrie şi analiza toate tipurile de convorbiri.

Documentele arată că “NSA poate acum să recunoască automat conţinutul convorbirilor telefonice prin crearea unor transcrieri brute şi a unor reprezentări fonetice care pot cu uşurinţă să fie căutate la nevoie şi depozitate”, conform unui raport postat luni de publicaţia online Intercept.

De asemenea, documentele amintesc de dezvoltarea, cu aproape un deceniu în urmă, a unui anumit program de recunoaştere a discursului pe care spionii l-au numit “Google for Voice”.

În 2004, NSA a lansat un program cu nume de cod RHINEHART, care putea “executa atât căutări în timp real, în cadrul cărora datele care sosesc sunt verificate de un set specializat de dicţionare, cât şi căutări de arhivă, în care analiştii pot cerceta în mod repetat traficul online de pe parcursul mai multor luni”. Google for Voice a fost lansat doi ani mai târziu, în 2006.

Un program numit Enhanced Video Text and Audio Processing (EViTAP) a fost folosit începând cu 2008 şi oferea personalului NSA un serviciu complet automat.

EViTAP a desfăşurat o monitorizare în timp real a ştirilor transmise în limbile arabă, mandarină, rusă, spaniolă, engleză şi persană.

Conform Intercept, “USA Freedom Act – proiectul de lege pentru reformarea supravegherii pe care Congresul american încă îl dezbate – nu adresează deloc acest subiect. Proiectul de lege va pune capăt unui program NSA care nu colecţionează conţinutul vocal: o colecţie imensă de date interne care arată cine pe cine a sunat şi pentru cât timp.”

Snowden a început să divulge documente secrete în iunie 2013, dezvăluind gradul de acoperire al activităţilor de spionaj ale NSA.

El a mai dezvăluit faptul că NSA colecţionează date de la milioane de americani şi cetăţeni străini, precum şi de la lideri politici din jurul lumii. Snowden a fugit din SUA pentru a evita acuzaţiile de spionaj, iniţial în Hong Kong. În august 2013 Rusia i-a acordat azil în cadrul unui program special.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe