Procuratura Generală a aprobat un plan pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice în Moldova

(photos.com)
Tatiana Chiriac
03.10.2013

Autorităţile publice şi operatorii privaţi, în special furnizorii de servicii Internet, vor putea elabora şi încheia acorduri voluntare şi convenţii la nivel local privind procedura de blocare şi închidere a site-urilor ilegale. Acest lucru este prevăzut în Planul comun de Acţiuni în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice, aprobat de Procuratura Generală.

Potrivit "Infotag" care face referire la serviciul de presă al Procuraturii Generale, documentul prevede instituirea pe lângă procurorul general a Comitetului naţional de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. De asemenea, acesta presupune şi organizarea unui sistem de baze de date cu acces a autorităţilor responsabile privind ameninţările, vulnerabilităţile şi incidentele de securitate cibernetică identificate sau raportate, tehnici şi tehnologii folosite pentru atacuri, precum şi bune practici pentru protecţia infrastructurilor cibernetice.

Planul este prevăzut pentru o perioadă de implementare de doi ani şi are drept scop ajustarea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.

Documentul a fost aprobat de 12 instituţii de stat, care sunt incluse în calitate de autorităţi responsabile de executarea acestuia, printre care Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Institutul Naţional al Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Banca Naţională. Implementarea standardelor internaţionale în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice reprezintă activităţi de realizare a Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize.

De la începutul acestui an au fost pornite 51 de cauze penale şi 19 cauze contravenţionale privind infracţiunile cibernetice, cu 15% mai mult faţă de anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor