Procuratura federală americană loveşte: Equifax dată în judecată pentru 70 miliarde USD

La numai o zi după ce agenţia de credit americană Equifax a anunţat că bazele sale de date au fost sparte, ducând la furtul a 143 de milioane de date personale, compania a fost dată în judecată pentru 70 miliarde USD.
(Getty Images)
Gina Zaragiu
09.09.2017

La numai o zi după ce Equifax a anunţat că 143 de milioane de numere de securitate socială, nume, adrese, date privind permisul de conducere, date de naştere şi toate celelalte date critice cu caracter personal, au fost furate şi scoase la vânzare undeva pe pieţele negre de pe Darknet, compania, a cărei datorie este, în mod ironic, să protejeze informaţiile personale şi legate de credite ale sutelor de milioane de americani, a fost acţionată în judecatată pentru 70 miliarde USD.

În retrospectivă, este surprinzător faptul că agenţiei Equifax nu i s-au cerut mai multe trilioane de dolari, având în vedere neglijenţa monumentală demonstrată de o companie al cărei server avea aparent zero firewall-uri instalate pe internet şi unde orice hacker avea acces la cele mai confidenţiale informaţii disponibile.

În timp ce, în cea mai mare parte, procesele de acest gen sunt deschise de avocaţii care urmăresc recuperarea banilor pentru reclamanţi, în schimbul unui suculent procent de 25-40% din suma finală, în acest caz plângerea a fost depusă în Portland, Oregon de procuratura federală care a acţionat în instanţă Equifax pentru demonstrarea unei neglijenţe fără precedent în manipularea informaţiilor preţioase.

În acţiunea judecătorească, reclamanţii au afirmat că Equifax a dat dovadă de neglijenţă în protejarea datele consumatorilor, alegând să economisească bani în loc să-i investească pentru garanţii tehnice care ar fi putut opri atacul hackerilor, relatează Bloomberg. Imaginaţi-vă cât de supăraţi ar fi dacă ar afla că, în loc să "economisească" banii, compania i-a folosit pentru a-şi cumpăra înapoi propriul stoc de acţiuni (în acest caz, de la directorii executivi care şi-au vândut acţiunile).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor