Procedurile privind inculparea preşedintei Braziliei au fost reluate

Procedurile de punere sub acuzare a preşedintei braziliene Dilma Rousseff au fost reluate după câteva probleme procedurale. Rousseff ar putea fi suspendată din funcţie dacă Senatul votează pentru trimiterea ei în faţa tribunalului în această săptămână.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.05.2016

Senatul Braziliei a dat undă verde luni procedurilor de punere sub acuzare a preşedintei Rousseff, respingând o decizie surpriză a preşedintelui Camerei Inferioare de a anula întregul proces.

Preşedintele Camerei, Waldir Maranhao, a declarat că întregul proces este defectuos şi ar trebui început de la zero. Acest lucru deoarece, a susţinut el, votul iniţial al deputaţilor Camerei Inferioare de a o trimite pe Rousseff să se confrunte cu membrii Senatului, care “au judecat-o în prealabil” pe preşedinta ţării şi i-a negat “dreptul la o apărare completă”.

“Sunt conştient că este un moment delicat. Avem datoria să salvăm democraţia prin dezbatere. Nu ne jucăm şi nu ne vom juca cu democraţia”, a precizat Maranhao, fără să răspundă întrebărilor reporterilor.

Votul Senatului

Senatul va vota – cel mai probabil în 12 mai – dacă va deschide un proces împotriva lui Rousseff.

Dacă 41 din cei 81 de senatori aprobă punerea sub acuzare, Rousseff va fi îndepărtată de la putere pe o perioadă de maxim şase luni în aşteptarea verdictului final. Apoi, aceasta va fi judecată în Senat, care va decide dacă va fi destituită. În cazul în care Rousseff este înlăturată din funcţie, vicepreşedintele Michel Temer va ocupa cea mai înaltă poziţia în stat până la alegerile programate în 2018.

Totuşi, se estimează că orice proces poate să dureze luni de zile, deoarece este nevoie de o majoritate de două treimi pentru ca Rousseff să fie înlăturată din funcţie.

Dilma Rousseff este implicată într-un scandal de corupţie care vizează compania petrolieră de stat Petrobras, unde a fost manager înainte de a deveni preşedintă în 2010.

Printre politicienii investigaţi în scandalul Petrobras se numără preşedintele Senatului Renan Calheiros, preşedintele Camerei Inferioare, Waldir Maranhao şi fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Presiunea asupra preşedintei Rousseff a crescut şi mai mult după ce l-a numit pe Silva în funcţia de şef al cabinetului ministerial. Astfel, Rousseff este acuzată că a făcut numirea pentru a-l ajuta pe fostul lider brazilian să nu fie judecat pentru implicare în scandalul de corupţie de la Petrobras, implicare pe care acesta o neagă.

Această criză politică se adaugă la cea mai adâncă recesiune ce a lovit Brazilia în câteva decenii, cu doar trei luni înainte ca Rio de Janeiro să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor