Problemele businessului hotelier discutate în Moldova
Vineri, în Moldova, a avut loc pentru prima dată un for în cadrul căruia au fost abordate problemele businessului hotelier. Potrivit "Infotag", preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hotelurilor şi Restaurantelor din Republica Moldova, Stanislav Rusu, a spus în cadrul acestuia că scopul forului, la care au participat proprietarii hotelurilor din străinătate, este schimbul de experienţă pentru soluţionarea diverselor probleme.
"Mulţi turişti, venind în Moldova, preferă să închirieze un apartament, deoarece este mai puţin costisitor decât să stea la hotel şi din acest motiv suferă sectorul hotelier", consideră Rusu. Potrivit opiniei sale, "politica tarifară a hotelurilor moldoveneşti trebuie să fie mai flexibilă".
"Asociaţia nu are scopul să lupte cu cineva. Există doar dorinţa de a coopera cu toţi şi de a dezvolta businessul hotelier din Moldova", a menţionat preşedintele Asociaţiei.
Directorul proiectului USAID CEED II, Doina Nistor, a reiterat că "proiectul este realizat în perioada 2010 - 2014, şi susţine dezvoltarea sectoarelor economice de vază ale Moldovei, inclusiv tehnologiile informaţionale şi comunicaţiile (TIC), industria textilă şi confecţii, accesorii de modă, vinificaţie şi mobilier, iar din 2012 şi turismul".
"Sectorul turistic este o ramură mică, dar promiţătoare, care este importantă atât pentru economie cât şi pentru promovarea imaginii ţării. La momentul actual, cele mai promiţătoare ramuri pentru Moldova, sunt vinificaţia, turismul rural şi cultural, care oferă oaspeţilor străini posibilitatea de a obţine o experienţă unică şi de a încerca ceva nou", a spus Doina Nistor.
Potrivit directorului proiectului, ea şi echipa sa vor încerca "să prezinte Moldova pe piaţa europeană ca pe o ţară atractivă pentru turism, pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori posibil. Pieţele ţintă pentru sectorul turistic al ţării sunt Marea Britanie, Germania, Franţa, România, Polonia. Proiectul este susţinut de operatorii turistici din Moldova care participă la diverse expoziţii internaţionale şi, de asemenea, invită în Moldova jurnaliştii străini.
Managerul proiectului la capitolul turistic, Natalia Curnic, a menţionat că "în momentul de faţă, Moldova este cea mai puţin vizitată ţară din Europa, dar datorită acestui proiect republica a început să se poziţioneze ca o ţară cu o ofertă turistică unică, fapt ce a facilitat apariţia publicaţiilor în presa internaţională specializată în domeniul turismului".
"Articole despre Moldova au apărut în Lonely Planet, San Francisco Gate, Newsweek Magazine, Touristik Aktuell, Heilbronner Stimme, Freizeit Stimme, Badische Tagblat, Sudwes Presse, Horizon, Krasivaya Jizni. A apărut şi primul ghid turistic al Moldovei în limba germană. De asemenea, un rol important în promovarea noii imagini a ţării l-a jucat site-ul www.moldovaholiday.travel, care, la acest moment, este unica platformă informaţională în domeniul turistic din Moldova", a comunicat Curnic.
La finele forului, Asociaţia Naţională a Hotelurilor şi Restaurantelor din Republica Moldova a semnat un acord de colaborare cu "Alianţa Hotel Management" a Rusiei.