Problema datoriei Rompetrol e pe cale să fie soluţionată amiabil
Între România şi Kazahstan există "un singur litigiu – o datorie istorică a Rompetrol Rafinare către statul român care este pe cale de a fi soluţionată pe cale amiabilă", a declarat marţi Nicolae Ureche, propus ambasador la Astana.
"Kazahstanul este cel mai important partener economic al României din Caucaz şi Asia Centrală. Investiţiile kazahstane în România se cifrează la circa patru miliarde de dolari", a spus Ureche, la audierile comisiilor reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
El a precizat că principalul obiectiv al mandatului său va fi "conservarea şi încurajarea amplificării prezenţei kazahstaneze în România în plan economic".
Nicolae Ureche a mai menţionat că luna aceasta ar fi trebuit să aibă loc vizita în România a preşedintelui Nursultan Nazarbayev, dar "din nefericire, vizita s-a anulat pentru luna mai". În contextul vizitei, partea kazahă a manifestat "mai multă deschidere" faţă de soluţionarea problemei datoriei Rompetrol.
"Datoria Rompetrol este de vreo 700 de milioane de dolari (...) şi îmi place mie să cred, văzând ultimele negocieri, că este pe cale de finalizare. Partea kazahă, care până acum avea reticenţe şi venea cu tot felul de pretenţii, dintr-o dată, fiind vizita preşedintelui, a manifestat mai multă deschidere. Şi există şanse reale ca, până în luna mai, problema să fie rezolvată pe cale amiabilă", a spus Ureche.
Preşedintele Traian Băsescu declara, la 14 decembrie 2010, că a avut în timpul vizitei în Kazahstan, o întâlnire cu reprezentanţi ai KazMunaiGaz, pentru a discuta modalităţile de plată a datoriei, afirmând că nu doreşte să se "repeadă" la Rompetrol şi să-i confişte trenurile cu benzină, ci să găsească o soluţie prin negociere.
"Rompetrol şi-a stins obligaţiile de plată către statul român în totalitate. Statul român a devenit acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Ne-am păstrat o poziţie clară de la început, iar acum ne-am asumat obligaţia voluntară să răscumpărăm acel pachet minoritar, în condiţiile pieţei. Noi nu mai datorăm nimic statului român", declara, la 19 iulie anul trecut, directorul financiar al Rompetrol, Dmitri Grigoriev.
În cadrul audierilor a existat şi o neînţelegere de ordin lingvistic.
Senatorul Georgică Severin i-a atras atenţia lui Nicolae Ureche că nu se spune „kazahstanez”, ci kazah.
În replică, Ureche a precizat că locuitorii din Kazahstan „ezită să se numească kazahi ca să nu fie confundaţi cu cazacii. Este exact acelaşi lucru cu azerii. Azerii nu se numesc azeri, se numesc azerbaidjeni. Ne-au zis de nu ştiu câte ori, nu cum avem noi tendinţa”.
Nicolae Ureche, care a fost ambasador al României în Azerbaidjan până în 2011, a primit aviz favorabil din partea comisiilor, cu 17 voturi pentru şi 3 împotrivă.