Prin declaraţii cu privire la o confruntare cu Rusia, SUA subminează încrederea Europei (Lavrov)
alte articole
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a atribuit SUA responsabilitatea pentru şubrezirea climatului de încredere în Europa, dând drept exemplu o declaraţie făcută recent de ministrul american al apărării Chuck Hagel, care afirmase că Statele Unite ar trebui să fie pregătite pentru o eventuală confruntare cu armata rusă, relatează Ria Novosti.
Referindu-se la provocările actuale, Chuck Hagel a spus recent că armata americană va avea de-a face cu terorişti şi cu armata modernizată şi bine pregătită a Rusiei, care se află 'în pragul NATO'.
'În ceea ce priveşte declaraţiile partenerilor noştri americani, acestea arată, în opinia mea, cine subminează de fapt climatul de încredere pe continentul european, şi nu doar prin declaraţii, dar şi prin acţiuni concrete, ceea ce este mai important', a estimat Lavrov luni, într-o conferinţă pe probleme de politică externă, în cadrul proiectului 'Universitatea civică', o iniţiativă a Rusiei Unite, partidul de guvernământ în Rusia.
Criza din Ucraina este utilizată de către Washington ca un factor iritant în relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.
'Situaţia din Ucraina este folosită de unele ţări, în special de Washington, pentru a-şi impune poziţia de lider în spaţiul euroatlantic. Indiferent ce ar face Rusia, aceste încercări nu vor înceta', a estimat ministrul rus, subliniind că SUA se folosesc de criza ucraineană ca de un factor iritant în relaţiile dintre Rusia şi UE.
În acelaşi timp, Lavrov a menţionat că de nivelul de interacţiune dintre Rusia şi SUA 'depind progresele în multe probleme internaţionale'. 'Americanii nu pot să nu înţeleagă că este în interesul lor să aibă Rusia ca aliat', a spus el.
'M-am întâlnit zilele trecute cu (secretarul de stat american John) Kerry şi i-am explicat că suntem dispuşi să cooperăm. Dar că noi ne dorim o cooperare sinceră, deschisă, ţinând cont de interesele fiecărei părţi, pe baza respectului faţă de proprietatea intelectuală a partenerului', a afirmat Lavrov.
'Americanii se întâmplă să vină cu propriul concept de rezolvare a problemelor şi celorlalţi le spun doar: 'Decizia e luată de Washington. Haideţi să asigurăm cooperarea internaţională'', a adăugat ministrul rus de externe, menţionând că Moscova respinge o astfel de abordare. 'Numai o interconexiune colectivă de la bun început, în baza unei analize comune a problemelor, pentru elaborarea de strategii de soluţionare a acestora poate fi de succes şi poate asigura o cooperare durabilă', a pledat Lavrov.