Luptele din estul Ucrainei sporesc conflictul din regiune


 Un soldat ucrainean încarcă un lansator de mortiere în satul Peski de lângă oraşul Doneţk, 18 octombrie 2014.
Un soldat ucrainean încarcă un lansator de mortiere în satul Peski de lângă oraşul Doneţk, 18 octombrie 2014. (Aleksey Chernyshev/AFP/Getty Images)

Ministrul rus de externe a declarat că ţara sa va refuza să accepte condiţiile pentru suspendarea sancţiunilor după ce discuţiile de la Milano nu au reuşit să aibă un rezultat potrivit susţinerii unui armistiţiu în estul Ucrainei.

Rusiei i s-a cerut să se conformeze mai multor criterii înainte ca SUA şi aliaţii lor să suspende sancţiunile, a declarat ieri Sergei Lavrov într-un interviu la NTV. În oraşul ucrainean Doneţk au putut fi auzite în timpul zilei mai multe explozii provocate de bombardamente de artilerie care au ucis 4 oameni şi au rănit alţi 9.

SUA şi UE au impus restricţii asupra mai multor oficiali ruşi şi companii ruse după anexarea de către Kremlin a peninsulei Crimeea în luna martie şi doborârea în luna iulie a unui avion de pasageri malaezian deasupra estului Ucrainei. Partenerii Rusiei, incluzând politicieni şi oameni de afaceri de pe cuprinsul globului, înţeleg că o politică proiectată să pedepsească o ţară este sortită eşecului, a declarat Lavrov.

“Noi răspundem foarte simplu: nu vom fi acord cu niciun criteriu şi nicio condiţie”, a spus Lavrov.

Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko, cancelarul german Angela Merkel şi liderul rus Vladimir Putin au căutat în timpul discuţiilor din Milano de săptămâna trecută să consolideze un armistiţiu vechi de şase săptămâni în mijlocul unor continue ciocniri armate între soldaţii guvernamentali şi separatiştii pro-ruşi. Soldaţii guvernamentali au deschis focul după ce au fost atacaţi cu mortiere şi rachete în apropierea unui sat din regiunea Luhanks, a declarat duminică seara Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării.

UE şi SUA, care au limitat exporturile tehnologice către Rusia şi au redus mult abilitatea băncilor ruse de stat să strângă fonduri în străinătate, au acuzat conducerea rusă că ajută rebelii separatişti din estul Ucrainei cu bani, arme şi soldaţi. Kremlinul neagă orice implicaţie în acest conflict.

Impactul crizei şi sancţiunilor asupra creşterii economice a Rusiei a determinat Moody’s Investors Service să scadă ratingul datoriei publice a Rusiei de la ”BAA1” la ”BAA2”, devenind a doua agenţie de rating care reduce ratingul Rusiei în acest an, după o degradare din partea S&P în luna aprilie.

Putin, a cărui naţiune asigură aproximativ 15% din necesarul de gaze naturale ale UE prin Ucraina, a declarat săptămâna trecută că livrările spre Europa vor fi reduse dacă guvernul ucrainean va fura resurse pentru a-şi satisface o parte din nevoi. Ucraina a declarat că nu fură din gazul destinat Europei şi că ţara sa este potrivită pentru tranzit.

Ucraina va primi gaz pentru iarnă doar după a fost de acord să plătească 385$ pe mia de metri cubi de gaz rusesc până în 31 martie 2015, a spus Poroshenko. Guvernul său ar putea folosi împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional sau de la alte organizaţii financiare pentru a plăti, a declarat el.

“Pot spune că Ucraina va avea gaz, Ucraina va avea încălzire”, a afirmat Poroshenko într-un interviu televizat în 18 octombrie.

UE urmăreşte să intermedieze un acord interimar între Putin şi Poroshenko pentru a evita o altă suspendare a livrării de gaze ca cea din 2006 şi cea din 2009. Următoarea rundă de discuţii va avea loc marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe