Primul val de sancţiuni americane anti-Iran intră în vigoare. UE aplică măsuri de blocare a acestora

Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2018

După ce Guvernului american a anunţat anterior că va reimpune două valuri de sancţiuni vizând câteva sectoare economice şi industriale ale Iranului, UE a decis să ia unele contramăsuri. Primul val de sancţiuni a intrat în vigoare marţi.

Tensiunile SUA-Iran s-au intensificat recent din cauza desfăşurării unui exerciţiu militar iranian în Golful Persic şi a acuzaţiilor că Iranul a lansat o campanie de suprimare violentă împotriva civililor neînarmaţi. În ultimele săptămâni, preşedintele american Donald Trump a trimis mesaje mixte guvernului din Teheran, afirmând că este deschis la discuţii fără niciun fel de precondiţii la doar câteva zile după ce a lansat o serie de ameninţări la adresa Republicii Islamice.

Un oficial al administraţiei Trump a declarat luni că sancţiunile vor fi aplicate în două valuri, primul intrând în vigoare în noaptea de 6/7 august, ora locală. Oficialul a adăugat că este vorba de primele sancţiuni reimpuse împotriva Iranului de când SUA s-a retras în luna mai din controversatul acord nuclear iranian (JCPOA). Cel de-al doilea val de sancţiuni va intra în vigoare în 4 noiembrie.

Preşedintele Trump a susţinut, într-o declaraţie publicată luni de Casa Albă, că, în ciuda acestor noi sancţiuni, el este în continuare deschis pentru dialog.

“Pe măsură ce aplicăm presiune economică maximă asupra regimului iranian, rămân deschis alternativei de a încheia un acord mai cuprinzător care abordează gama totală de activităţi ostile ale regimului [iranian], inclusiv programul de rachete balistice şi suportul pentru terorism”, a afirmat liderul american.

Primul val de sancţiuni va viza eforturile Iranului de a achiziţiona bancnote de dolari americani, comerţul iranian cu aur şi alte metale, tranzacţiile legate de rialul iranian şi achiziţiile iraniene de avioane comerciale pentru pasageri, precum şi sectorul auto.

Aceste sancţiuni americane anti-Iran reprezintă un mijloc de a pune presiune pe guvernul din Teheran cu scopul de a-şi schimba cursul acţiunilor şi pentru a-l forţa să renunţe la activităţile de dezvoltare a armelor nucleare, a afirmat reprezentantul guvernului SUA.

Cel de-al doilea val de sancţiuni – care va viza exporturile petroliere ale Iranului, sectorul energetic şi diverse instituţii financiare - va intra în vigoare la începutul lunii noiembrie, potrivit declaraţiei Casei Albe. În acel moment, guvernul american va reimpune sancţiunile ce au fost anterior suspendate pe baza acordului nuclear JCPOA, a adăugat oficialul.

Pe lângă reimpunerea sancţiunilor, SUA va urmări să creeze o coaliţie globală pentru a contracara activitatea agresivă a Iranului, conform oficialului.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a susţinut luni, într-o declaraţie, că UE va bloca sancţiunile americane împotriva Teheranului începând de marţi, cu scopul de a proteja interesele companiilor UE care fac afaceri cu Iranul.

“În condiţiile în care intră în vigoare primul set de sancţiuni americane reimpuse, Statutul de Blocare actualizat al UE va intra în vigoare în 7 august pentru a diminua impactul sancţiunilor asupra companiilor UE care au afaceri legitime în Iran”, se precizează în comunicatul Comisiei.

Amendamentele la aşa-numitul Statut de Blocare au fost aprobate în 16 iulie de către miniştrii de Externe ai statelor membre UE. Documentul juridic actualizat a fost extins pentru a invalida deciziile legale şi acţiunile administrative ale Washingtonului cu privire la sancţiunile anti-Iran pe teritoriul Europei. Prin urmare, pe baza acestui statut, companiile din Uniunea Europeană nu vof fi obligate să se conformeze restricţiilor impuse de Statele Unite.

Într-o declaraţie comună publicată luni, şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, şi miniştrii de externe din Franţa, Germania şi Marea Britanie, şi-au exprimat regretul pentru reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Declaraţia a mai susţinut că acordul nuclear JCPOA funcţionează şi că programul nuclear iranian este paşnic, lucru confirmat şi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică în 11 rapoarte consecutive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor