Iran: izbucnesc proteste după ce sancţiunile americane încep să muşte
alte articole
Mii de iranieni şi-au închis magazinele şi tarabele din piaţă şi au ieşit pe străzi pentru a participa la o serie de proteste împotriva preţurilor şi inflaţiei tot mai mari pe fondul sancţiunilor aplicate de SUA împotriva Iranului.
Patroni de magazine, vânzători stradali, fermieri şi chiar şoferi de camioane au demonstrat marţi în complexul industrial Amir-Kaibir din oraşul Isfahan, în centrul Iranului, împotriva preţurilor ridicate, pe fondul prăbuşirii valorii rialului iranian cu 120% în ultimele şase luni.
Manifestanţii puteau fi văzuţi adunându-se în pieţe publice sau pe marginea unor drumuri, scandând “Moarte preţurilor ridicate” sau “Nu Gazei, Nu Libanului, viaţa mea pentru Iran”, potrivit Express.co.uk.
Iranul s-a confruntat de asemenea cu o scădere a salariilor în raport cu creşterea costului vieţii, lipsa apei potabile şi penele de curent amplificând nemulţumirile în ţară.
Salariul mediu lunar al salariaţilor care lucrează pentru guvern este de 11.140.000 riali (214 euro). În timp ce salariul mediu lunar pentru funcţionarii publici variază în funcţie de experienţă şi nivelul de educaţie, totuşi acesta este doar de aproximativ 20.000.000 riali (385 de euro).
Această ultimă serie de proteste are loc după o scădere semnificativă a monedei ţării, în urmă cu câteva zile ajungând la 115.000 riali pentru un dolar pe bursa de pe piaţa neagră, ca apoi să înregistreze o îmbunătăţire.
Vahid Shaghaghi, conferenţiar iranian în economie la Universitatea Kharazmi din Teheran, a avertizat: “Până la sfârşitul acestui an, inflaţia va creşte cu cel puţin 20% şi, în cel mai rău scenariu, cu aproximativ 50%.
Duminică noaptea, un număr de comercianţi de bazar au emis declaraţii în care au cerut colegilor să organizeze o nouă rundă de greve, subliniind că situaţia actuală nu mai este acceptabilă.
Comercianţi din Marele Bazar al Teheranului au intrat de asemenea în grevă, afirmând că nu îşi mai pot permite să cumpere bunuri pentru a le stoca sau pentru a le vinde clienţilor.
Se estimează că economia Iranului va aluneca şi mai mult, întrucât SUA intenţionează să aplice în continuare sancţiuni dure asupra ţării, care este marcată de asemenea şi de unele violenţe stradale.
În luna mai, preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear iranian, care prevedea relaxarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului în schimbul restricţionării semnificative a activităţilor nucleare iraniene.
SUA va reimpune sancţiunile în două etape – în 6 august şi 4 noiembrie – forţând deja multe companii străine să îşi reducă sau suspende afacerile cu Iranul. Sancţiunile respective vor viza capabilitatea Iranului de a cumpăra dolari americani, precum şi comerţul global cu aur, cărbune, oţel, automobile, valută şi datorii provenite din Iran
Ulterior, SUA va impune sancţiuni stricte la exporturile iraniene de petrol şi energie şi la tranzacţiile cu Banca Centrală a Iranului, lucru care ar putea afecta şi mai mult economia iraniană.