Iran: Noi proteste şi ciocniri cu poliţia prind avânt după prăbuşirea masivă a rialului

Proteste anti-guvern în oraşul iranian Isfahan, 1 august 2018. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
03.08.2018

AP a raportat o nouă rundă de proteste care se răspândesc în prezent în mai multe oraşe ale Iranului după scăderea dramatică a valorii monedei naţionale în această săptămână, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Diverse imagini video circulate joi arată cum zeci de demonstraţi au ieşit pe străzile oraşului Gohardasht, în vestul Teheranului. Aceştia incendiază maşini de poliţie şi strigă “moarte dictatorului”. Poliţia a răspunse cu gaze lacrimogene.

Mass media de stat iraniană s-a referit pe scurt la tulburări, dar insuficient, susţinând că protestele nu au autorizaţie oficială şi sunt izolate. Totuşi, o serie de videoclipuri distribuite pe reţelele sociale miercuri şi joi par să arate că protestele şi ciocnirile cu poliţia se amplifică în mai multe oraşe.

Rialul iranian a ajuns la niveluri scăzute record în această săptămână, tocmai înaintea unei noi runde de sancţiuni americane înnoite care vor intra în vigoare începând cu 6 august.

Anterior, în luna iulie, manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia în demonstraţii de scurtă durată în faţa Parlamentului din Teheran, în condiţiile în care comercianţii din Marele Bazar şi-au închis magazinele. Din cauza problemelor economice ale ţării – amplificate de iminenta aplicare a sancţiunilor americane şi de inflaţia galopantă – comercianţii pierd bani doar prin simplul fapt că îşi ţin magazinele deschise.

Dacă protestele precedente, care au durat doar 3 zile, au fost suprimate de intervenţia autorităţilor, este posibil ca protestele din această săptămână să se extindă pe durata weekendului.

Demonstraţii care implică mulţimi de oameni au fost raportate miercuri şi joi în mai multe zone, inclusiv în oraşul nordic Rasht, precum şi în oraşul Karaj, care este învecinat cu Teheran, capitala Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor