Primul Summit Feroviar al Moldovei

Un tren Eurostar ajunge la staţia St Pancras în Londra. Există în medie şase - opt incidente de furt de cablu pe zi din reţeaua feroviară din Marea Britanie ceea ce provoacă mii de întârzieri şi pierderi de milioane de euro în fiecare an. (Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
09.06.2012

În zilele de 7 şi 8 iunie a avu loc primul Summit Feroviar al Moldovei. Acest eveniment a fost organizat de Î.S. „Calea Ferată din Moldova” şi Clubul Feroviar, sub înaltul patronaj al Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova.

La summit a participat şi ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru.

Potrivit ministrului, transportul feroviar joacă un rol strategic în dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Căci ţara nostra ”are şansa de a deveni un hub important în reţeaua de transport de pe Platforma Eurasiatică.”

Totodată Anatol Şalaru a precizat că ”Republica Moldova a adoptat în 2007 Strategia pentru Transport, iar calea ferată a trecut astfel la o nouă etapă şi anume, procesul de restructurare. Reforma întreprinsă are loc în contextul planului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a planului de îmbunătăţire al situaţiei Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM)".

Precizăm: în cadrul primului summit organizat în Moldova s-a discutat despre crearea şi implementarea politicilor de dezvoltare a sectorului feroviar din Moldova, cu sprijinul partenerilor europeni; despre modernizarea reţelei de infrastructură pe relaţia cu graniţa Uniunii Europene şi modernizarea parcului de material rulant pentru reducerea consumurilor energetice şi a poluării. De asemenea, s-a vorbit şi despre proiectele feroviare de anvergură precum Chişinău-Ungheni, Chişinău-Giurgiuleşti, construirea unui terminal logistic modern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor