Primul submarin "invizibil" din lume ar putea schimba cursul războiului din Ucraina

Submarinul Kronos (Highland Systems)
Redacţia
29.04.2024

O companie ucraineană a afirmat că a realizat un submarin "invizibil", numit Kronos, care ar putea schimba regulile jocului în actualul război dintre Rusia şi Ucraina, informează Interesting Engineering.

Compania Highland Systems, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a prezentat pentru prima dată submarinul la Expoziţia de apărare navală şi securitate maritimă (NAVDEX) din 2023.

Fondatorul Highland Systems şi designerul şef Alexander Kuzneţov, a declarat că submarinul a fost construit iniţial pentru două scopuri principale - pentru a transporta muncitori pentru reparaţii subacvatice şi pentru călătorii de lux ale super-bogaţilor.

Însă invazia rusă din Ucraina i-a forţat pe Kuzneţov şi echipa sa să reproiecteze submarinul pentru operaţiuni militare.

Potrivit producătorilor, submarinul are o carcasă din oţel acoperită cu un material compozit pentru a-i conferi o vizibilitate redusă.

Dimensiuni

Highland Systems afirmă că submarinul poate găzdui confortabil 10 pasageri şi este potrivit chiar şi pentru operaţiuni comerciale şi de salvare.

Acesta poate transporta până la 3000 de kilograme pe apă şi are o greutate la bord de aproximativ 10000 de kilograme.

Kronos poate atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră pe apă şi poate opera şi sub apă cu viteze de până la 50 de kilometri pe oră. Adâncimea sa de lucru este de până la 100 de metri şi poate atinge o adâncime critică maximă de 250 de metri.

Submarinul poate funcţiona pe motorină sau pe baterie, şi odată încărcat complet poate funcţiona timp de 18 ore doar pe baterie. Generatorul îl poate face să funcţioneze timp de 36 de ore, ceea ce îi conferă un total de 54 de ore de funcţionare în modul hibrid.

De asemenea, se susţine că are o rază de acţiune de 1.000 de kilometri şi poate fi operat de la distanţă.

Însă cea mai importantă caracteristică, conform Highland Systems, despre care susţin, de asemenea, că e o premieră în lume, este capacitatea de a efectua un viraj instantaneu la 180 de grade la viteză maximă.

Forma cu raze (manta) a lui Kronos îl face mai invizibil şi mult mai agil decât submarinele subacvatice clasice în formă de trabuc folosite în întreaga lume, conform producătorilor.

Arme şi alte tactici

Motorul electric şi carcasa care absoarbe sonarele îl fac să fie o ambarcaţiune invizibilă şi periculoasă, afirmă Highland Systems.

În afară de faptul că lansează torpile, se poate apropia fără a fi detectat de navele inamice care se mişcă lent sau ancorate pentru a ataşa mine magnetice care pot fi apoi detonate de la o distanţă sigură.

Kronos poate opera în ape cu o adâncime de până la 15 metri, iar viteza sa maximă o face o ambarcaţiune de temut în zilele noastre.

De asemenea, potrivit unui raport al Fast Company, Kronos poate transporta şase torpile Black Scorpion, care sunt fabricate de producătorul de arme Leonardo.

Însă capacitatea de a vira rapid şi de a se scufunda direct pe fundul oceanului sunt caracteristicile care îl fac pe Kronos o forţă de luat în seamă. De asemenea, viteza sa maximă face ca navele inamice să fie dificil de urmărit şi de dominat cu ajutorul armamentului său.

În războiul în curs, Ucraina a folosit o mulţime de drone aeriene şi terestre. Dacă va fi încorporat de forţele armate ucrainene, Kronos s-ar putea dovedi un coşmar pentru navele şi submarinele ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor