Primarul UDMR din Târgu Mureş, reţinut de DNA. E acuzat că ar fi primit mită de peste un milion de lei

Procurorii DNA din Târgu Mureş au anunţat, marţi, că primarul UDMR al municipiului, Zoltan Soos, a fost reţinut pentru 24 de ore şi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru două infracţiuni de luare de mită, în valoare totală de circa 200.000 de euro.
În acelaşi dosar, a fost reţinut şi un administrator al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită.
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 decembrie 2024, a inculpaţilor:
SOOS ZOLTAN, primar al municipiului Târgu Mureş, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită;
Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită”, au transmis procurorii DNA într-un comunicat.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2021- 2024, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureş, având atribuţii de ordonator principal de credite, inculpatul Soos Zoltan ar fi primit în mod repetat, în mod indirect, foloase care nu i se cuvin, constând în opere de artă în valoare totală de 1.009.764 lei (echivalentul sumei de circa 200.000 euro), de la celălalt inculpat, administrator al unei societăţi comerciale, în legătură cu încheierea şi derularea în bune condiţii a unor contracte cadru şi a unor contracte subsecvente atribuite de primărie societăţii respective.
Contractele au ca obiect lucrări de intervenţii şi reparaţii străzi, trotuare, parcări şi lucrări edilitare (apă-canal), precum şi amenajări infrastructură.
La data de 25 noiembrie 2022, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureş, având atribuţii de ordonator principal de credite, inculpatul Soos Zoltan ar fi primit în mod indirect, într-un cont aparţinând unei asociaţii controlate de inculpat, foloase care nu i se cuvin, constând în suma de 30 000 lei, sub forma unui contract de sponsorizare de la o societate comercială, în legătură cu atribuirea şi derularea unui număr de 9 achiziţii directe în valoare totală de 275.355 lei, realizate de primărie de la respectiva societate comercială.
Potrivit DNA, inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 10 decembrie 2024, cei doi inculpaţi sunt prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Totodată, procurorii au mai făcut precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.