Primarul PNL al Bucureştiului politizează Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti

Mădălina Mirea, directoarea interimară a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, a fost demisă în timp ce se afla în concediu şi înlocuită de primarul Capitalei Răzvan Sava cu juristul Adrian Chioţan, membru PNL sector 2, care nu are legătură cu domeniul.
Răzvan Sava, primar general. (Facebook)
Matei Dobrovie
12.02.2016

”Miercuri, pe 10 februarie, când am fost la Primărie mi-au dat cererea de concediu neaprobată şi acum va trebui să dau o notă de ce am plecat în concediu. Nu mi-au dat un motiv pentru neaprobare. Hârtia prin care eu sunt înştiinţată de această decizie nu a venit nici astăzi. Am cerut să-mi fie adus la cunoştinţă referatul de oportunitate al Direcţiei de Resurse Umane. Deocamdată trebuie să vină o decizie că sunt trecută înapoi pe postul de şef de secţie. Actele n-au ajuns încă la Mogoşoaia, deşi mi s-a spus că au fost trimise prin poştă de luni”, a declarat Mădălina Mirea pentru Epoch Times.

Întrebată de ce PNL vrea să politizeze instituţia, fosta directoare a precizat: ”Nu-mi este clar, dar cea mai mare ironie mi s-a părut un afiş dintr-o staţie de autobuz din Bucureşti în care apare primarul general Răzvan Sava şi pe care este scris - Transparenţă 100%. Bugetul Capitalei este Public. Bugetele noastre au fost urcate pe site-ul Primăriei, dar transparenţa decizională lipseşte. Nu e grav că m-au scos din funcţia asta, pentru că a fost o perioadă foarte grea pentru mine ca manager, dar problema este că trebuie să respecţi o procedură. Dacă demiţi pe cineva, trebuie să vii cu o justificare, să-i ridici atribuţiile şi să le dai apoi altcuiva. Faptul că nici măcar nu mai vor să salveze nişte aparenţe mi se pare foarte grav. Lucrul acesta se putea face mult mai decent, dacă se străduiau mai întâi să se acopere de hârtii.

”Probabil că nu se aşteptau să contest şi să fac publică povestea. Au încercat să găsească ceva compromiţător în declaraţiile mele şi nu au găsit. Pe de altă parte, breasla s-a mobilizat foarte bine, mai ales în mediul online, unde a fost lansată o petiţie care a avut un impact puternic. Teama mea este, însă, că va rămâne fără efect. Pe termen scurt, priorităţile sunt continuarea programului cultural pe anul în curs (mai ales că este vorba despre parteneriate internaţionale şi nu putem da înapoi) şi scoaterea la concurs a postului de manager în speranţa unui concurs transparent şi netrucat”, a mai spus Mădălina Mirea pentru Epoch Times.

”Postul trebuie scos la concurs, însă ne temem că vor trena procedurile până după alegerile locale. În plus, toate astea se întâmplă, din păcate, când Muzeul Mogoşoaia căpătase o bună vizibilitate“, a concluzionat fosta directoare.

Pe de altă parte, Iniţiativa România a cerut, printr-un comunicat remis Epoch Times, primarului interimar al Capitalei Răzvan Sava să oprească şirul deciziilor netransparente şi abuzive de politizare a instituţiilor culturale aflate în subordinea Primăriei Generale a Bucureştiului.

”Administrarea instituţiilor subordonate Primăriei, inclusiv a celor culturale, trebuie să fie făcută de oameni competenţi, selectaţi prin concurs, nu numiţi politic. PNL continuă tradiţia amestecului politic în activitatea instituţiilor de cultură a administraţiei PSD - Oprescu. Luni, 8 februarie, primarul Răzvan Săva a adus în ograda PNL-ului şi Centrul Cultural Palatelele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia prin numirea, nejustificată şi lipsită de transparenţă, în funcţia de director interimar a unui membru PNL sector 2, fără calificare pentru acest post”, se arată în comunicat.

Preluarea politică de către PNL a Centrului de la Mogoşoaia urmează tentativei de restructurare a ARCUB fără o consultare publică, reală şi transparentă, punând în pericol dosarul Bucureştiului de candidatură la titlul de Capitală Europeană Culturală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor