Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, ajunge în arestat preventiv după ce a încălcat regulile impuse de instanţă

Andrei Pricopie
12.12.2014

alte articole

(photos.com)
Andrei Pricopie
12.12.2014

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, acuzat de fapte de corupţie legate de acordarea unor contracte de achiziţii publice, va fi arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis vineri magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Procurorii DNA au cerut înlocuirea măsurii arestului la domiciului cu arestul preventiv pentru 30 de zile după ce edilul a luat legătura cu un suspect în dosar, încălcând astfel obligaţia stabilită de instanţă: să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii.

Primarul municipiului Piteşti este cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, (două elemente materiale) în timp ce Scarlat Constantin, reprezentant al S.C. CNCD S.A., este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar, produs prin infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată este de 23.013.099 de lei, din care 18.178.335 de lei reprezintă suma profiturilor obţinute de asocierea dintre firmele CNCD şi GIREXIM UNIVERSAL ca urmare a neaplicării dispoziţiilor legale, iar 4.834.764 de lei reprezintă valorile decontate în cadrul contractului de comision/discount şi a contractului de service. De asemenea, ca urmare a infracţiunii de luare de mită ar fi fost "spălată" suma de 475.812 lei.

Dosarul lui Pendiuc

Procurorii DNA au arătat, în ordonanţele de reţinere, că societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.

Folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, Pendiuc a făcut demersuri în vederea încheierii, executării şi prelungirii unui contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, în condiţiile în care cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate, însă ele le-au achiziţionat în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului, achitând ratele din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere.

În schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc ar fi primit de la Valentin Vişoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti - Ansamblul Rezidenţial Quadra Place, în suprafaţă de 117 mp, garaj de 23 mp şi un loc de parcare, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), în schimbul favorizării asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA în procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune, respectiv acordarea efectivă, executarea şi ulterior prelungirea acestuia.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor