Primarul Beijing-ului demisionează în urma criticilor

Primarul Guo Jinlong la o întâlnire pe 3 iulie 2012 în Beijing. Guo, împreună cu unul dintre primarii săi adjuncţi şi-au dat demisia în mijlocul criticilor faţă de modul în care au tratat inundaţiile din capitala chineză (Lintao Zhang / Getty Images)
Angela Wang
27.07.2012

O furtună masivă a lovit Beijing-ul în weekend-ul trecut provocând un potop care a cuprins un autobuz de peste 4 metri şi a inundat un sat, dar primarul a anunţat că numărul oficial al morţilor a fost de 37.

Primarul Guo Jinlong şi unul dintre viceprimarii săi, Ji Lin, au demisionat pe fondul criticilor adresate de localnici cu privire la modul în care autorităţile au gestionat dezastrul în urma inundaţiilor din Beijing. Liderii locali de partid l-au numit imediat pe Wang Li Shixiang Anshun ca primar adjunct şi viceprimar al Beijing-ului, după cum a confirmat mass-media de stat pe 25 iulie.

Chiar înainte de anunţarea demisiei sale la o şedinţă din 24 iulie, Guo a cerut ca liderii locali de partid să efectueze o investigaţie detaliată privind numărul victimelor în urma furtunii recente, în conformitate cu New Beijing Times. Raportul de ştiri Times caracterizează comentariile lui Guo ca un ultim efort de a obţine numărul real al morţilor din cauza criticilor publicului.

Rareori oficialii chinezi investighează numărul de morţi în cazul unui dezastru natural după ce mass-media controlată de stat anunţă un număr oficial al victimelor. Expertul pe problemele Chinei din Washington, Shi Zangshan a oferit o explicaţie. "Guo ştia că locuitorii au văzut mai multe persoane care au murit [din cauza furtunii] şi nu a putut în niciun fel să ascundă asta", a declarat Shi pentru The Epoch Times.

Un blogger cu numele de utilizator ONE_Mr-zhao_COMBAT, care a participat la eforturile de salvare, a postat pe Sina Weibo că numărul oficial de morţi a fost foarte conservator.


"Astăzi, armata a închis zona dintre drumul principal de la Dujiakan la Changzhou Road. Şaptesprezece persoane s-au înecat. Acesta este un număr foarte conservator. A fost un autobuz mare, înalt de patru metri. A fost înghiţit de potopul, care a fost de cinci metri înălţime ... În Zhoukoudian, un sat a fost inundat. Au fost salvate doar vreo 70 de persoane. Ce credeţi? "

Locuitorii au acuzat, de asemenea, conducerea locală pentru eforturile sale minime de a salva oamenii. Un mesaj care a circulat pe larg în mass-media socială din China a declarat că salvarea unui om a fost întârziată timp de ore întregi. Membrii familiei altor victime au raportat de asemenea, că linia telefonică de urgenţă a fost ocupată când au sunat ei.

Alte critici online, au subliniat priorităţile problematice ale funcţionarilor regimului. După o contabilitate detaliată în presă în 25 iulie a distrugerilor provocate de inundaţii - atât de multe case dărâmate, poduri prăbuşite, costuri financiare atât de ridicate - directorul de la Media culturală Maite, o companie din Beijing, a scris " Primeşti atât de repede statisticile fizice privind pierderile, dar oamenii sunt cea mai mare comoară", referindu-se la faptul că un număr complet al morţilor nu a apărut încă.

El a adăugat că un guvern "trebuie să preţuiască inimile oamenilor, altfel pierderile vor fi devastatoare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor