Primarii continuă protestele în vederea descentralizării puterii şi adoptării Legii finanţelor publice locale

Primarii vor continua acţiunile de protest pentru descentralizarea puterii şi adoptarea în lectură finală a Legii finanţelor publice locale, pentru ca aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Despre acest fapt a declarat, joi, în cadrul conferinţei de presă la "Infotag", preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
17.10.2013

Primarii vor continua acţiunile de protest pentru descentralizarea puterii şi adoptarea în lectură finală a Legii finanţelor publice locale, pentru ca aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Despre acest fapt a declarat, joi, în cadrul conferinţei de presă la "Infotag", preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan.

"Intenţionăm ca săptămâna viitoare să iniţiem o discuţie cu reprezentanţii mass-media, organizaţiile obşteşti, liderii societăţii civile pentru a discuta situaţia creată, în primul rând, în cadrul şedinţei extinse a Consiliului executiv al Congresului", a spus Tatiana Badan.

Potrivit spuselor sale, în paralel vor avea loc discuţii active şi cu politicienii, deputaţii, populaţia şi cu partenerii externi de dezvoltare ai Republicii Moldova. "Cetăţenilor care au votat pentru noi acum doi ani, dorim să le explicăm că descentralizarea puterii şi redistribuirea surselor financiare le va influenţa traiul în cel mai benefic mod", a spus ea.

Preşedintele Congresului a explicat că organizaţia pe care o conduce urmăreşte, în primul rând, scopuri profesionale şi nu politice.

"Sperăm ca toţi colegii noştri din organele centrale ale puterii să "nu se mai joace de-a v-aţi ascunselea", să nu mai împartă primarii în "ai noştri" şi "ai voştri", ci să se ocupe de implementarea reală a reformelor", a subliniat Badan.

Potrivit primarului satului Feşteliţa, raionul Ungheni, Nicolae Tudoreanu, costul întrebării este 1 mlrd. de lei care, potrivit statisticii, sunt acumulaţi în buget de către autorităţile locale.

"Aceste surse, într-un an electoral, reprezintă un instrument de presiune din partea unor deputaţi şi partide politice. Noi însă nu dorim să fim ostaticii lor şi cerem să se procedeze în conformitate cu promisiunile date partenerilor europeni despre intenţiile "de a împărţi puterea", a menţionat primarul.

Reprezentantul Congresului, Ştefan Vlas, a avertizat coaliţia de la guvernare că în 2006, refuzul Partidului Comuniştilor de a implementa Legea finanţelor publice locale a dus la pierderea alegerilor în 2009.

"Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu cei care azi sunt la putere dacă nu vor oferi posibilitate ca procesul de dezvoltare a comunelor, satelor şi orăşelelor să înceapă din 1 ianuarie 2014", a declarat Vlas. Primarul comunei Budeşti, mun. Chişinău, Nina Costiuc, a spus că autorităţile locale nu doresc "ridicarea baricadelor în această situaţie", amintind de recomandarea Consiliului Europei făcută Legislativului de a "aduce reforma de descentralizare la un final logic".

"Nu putem să înţelegem de ce, după toate participările contabililor şi primarilor noştri la diferite seminare de pregătire pentru formarea bugetului pentru 2014 conform noilor calcule, acum se află într-o situaţie stranie. Cum să calculăm bugetul pentru anul următor? La Chişinău trebuie să înţeleagă că dezvoltarea regiunilor nu poate avea loc fără o finanţare adecvată, respectiv, nu vor avea loc reforme", a declarat aceasta, menţionând că tergiversarea de către Parlament a adoptării Legii în ultima lectură se face din raţiuni politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor