Prima zi de interviuri la Ministerul Justiţiei: Şapte candidaturi pentru şefia DNA şi şase, pentru funcţia de procuror general

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că procurorul general şi procurorul-şef al DNA vor fi propuşi doar dintre cei care şi-au depus candidaturile în timp util pentru aceste funcţii. Totodată, premierul a precizat că semnătura finală îi aparţine preşedintelui Băsescu.
. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
23.10.2012

UPDATE

La ministerul Justiţiei, a început marţi dimineaţă intervievarea candidaţilor care s-au înscris la selecţia organizată în vederea formulării propunerilor pentru funcţia de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pentru şefia DNA, au fost depuse şapte candidaturi, iar alte şase, pentru cea de procuror general, toate fiind depuse până la termenul-limită de 15 octombrie. Rezultatele finale vor fi anunţate la data de 1 noiembrie, când Ministerul Justiţiei va afişa pe site-ul oficial numele alese şi punctajele obţinute.

Astfel, primul procuror programat la interviu, pentru ora 10.00, este Gheorghe Cornescu, procuror la ÎCCJ, candidat pentru funcţia de procuror general. Interviurile se vor desfăşura marţi, miercuri şi joi până la ora 15.00.

De asemenea, tot în cursul zilei de marţi, vor susţine interviul Claudiu Dumitrescu, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Elena Hach, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Vasile Ioniţă, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, şi Ioan Irimie, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Pe de altă parte, conform programului iniţial afişat la minister, miercuri ar urma să susţină interviul Laura Codruţa Kovesi, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Gheorghe Emil Moţa, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Tiberiu Niţu, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, şi Constantin Sima, candidat la ambele funcţii, iar joi - Viorica Stoica, candidat la ambele funcţii şi Paula Nicoleta Tănase, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Din comisia de evaluare fac parte ministrul Mona Pivniceru, un procuror de la PÎCCJ, un procuror de la DNA, un procuror specialist în management judiciar de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii şi un psiholog recomandat de INM.

***

"Pentru funcţiile de procuror general şi procuror-şef al DNA, semnătura finală îi aparţine preşedintelui Băsescu", a precizat premierul

Victor Ponta a anunţat luni că procurorul general şi procurorul-şef al DNA vor fi propuşi doar dintre cei care şi-au depus candidaturile în timp util pentru aceste funcţii. Totodată, premierul a precizat că semnătura finală îi aparţine preşedintelui Băsescu.

”(Ministrul Justiţiei - n.r.) Nu poate să propună decât dintre cei care şi-au depus candidaturile, că am văzut că unii că tot vor să-i pună pe alţii care nu şi-au depus candidatura. Prima regulă ca să fii nominalizat e să candidezi, ca în faimosul banc - ca să câştigi (la loto - n.r.) trebuie să-ţi cumperi un bilet. Deci cei care nu participă e foarte greu să câştige sau mai bine zis imposibil", a declarat premierul Ponta.

De asemenea, Ponta a precizat că nu ştie care vor fi propunerile şi că Mona Pivniceru va trebui să le facă ”până la sfârşitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare.”

"Nu ştiu pe cine va nominaliza. Probabil că mă va anunţa, să nu aflu din presă, lucru care e absolut normal. Dar nu am nicio sugestie de făcut şi mai transparent decât candidatura, depunerea planului de management, interviu, după care va fi o nouă audiere în CSA şi - semnătura finală îi aparţine preşedintelui Băsescu - mai transparent decât atât e chiar imposibil de găsit o soluţie", a mai precizat Victor Ponta.

Kovesi nu se poate prezenta la interviul pentru funcţia de şef al DNA

Codruţa Kovesi a informat recent Ministerul Justiţiei că nu se va putea prezenta la interviul pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), programat pe 24 octombrie. Ea a motivat că a preluat, începând cu 16 octombrie, funcţia de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei.

Interviurile pentru candidaţii înscrişi deja şi care au depus proiecte de management au fost programate în intervalul 23-25 octombrie. Tot în această perioadă vor fi intervievaţi şi candidaţii la funcţia de procuror general al României.

"Toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi-au depus proiectele. Conform calendarului revizuit şi publicat pe pagina de internet a MJ la data de 20 septembrie, procedura privind selecţia pentru funcţia de procuror general al României şi procuror şef al DNA va continua astfel: interviul va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie în perioada 23-25 octombrie2012; rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul MJ şi se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie 2012", a anunţat Ministerul Justiţiei.

O candidatură respinsă şi alte 11 acceptate

Pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au înscris 11 persoane, iar lista lor a fost făcută publică vineri de Ministerul Justiţiei.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Ultimii doi s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru şefia DNA candidează: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă, Codruţa Kovesi, detaşată la MAE, Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.

Candidatura lui Dan Voinea pentru funcţia de procuror general a fost respinsă, pe motiv că el nu mai este procuror. Voinea e ieşit la pensie în urmă cu câţiva ani, după ce CSM a declanşat o anchetă împotriva sa în legătură cu soluţionarea dosarelor Revoluţiei şi mineriadei.

Procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA este urmărită cu atenţie de oficialii europeni, care au atras atenţia autorităţilor române să asigure transparenţa procesului.

Ministrul Pivniceru a dat explicaţii la CE

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a explicat joi comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, care este procedura de numire a şefului DNA şi a procurorului general al României. Pivniceru i-a spus lui Reding că numirile nu se vor face prin concurs, ci că ministrul este cel care va alege persoanele potrivite dintre cele înscrise pe o listă.

Totodată, Pivniceru a răspuns şi la criticile aduse de CE care a insistat că procedura de numire a şefului DNA şi a procurorului general trebuie să fie transparentă, afirmând că acestea se referă la nevoia de "de a se afişa candidaturile, de a se publica condiţiile, criteriile pe care trebuie să le realizeze, astfel încât şi cu sprijinul comisiei de recomandare ministrul să poată opera cea mai corectă şi responsabilă alegere".

Critici de la CE

Comisia Europeană a criticat procedurile de numire a şefului DNA şi a procurorului general din cauza lipsei de transparenţă, iar ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, i s-a atras atenţia în acest sens. Printre neregulile din procedurile de selecţie sunt neclarităţile referitoare la componenţa comisiei de selecţie, la criteriile de participare la selecţie sau la portofoliul candidaţilor.

În scrisoarea din 21 septembrie, Catherine Day, secretarul general al CE, precizează că pentru a evita orice neînţelegere, procedura de selecţie trebuie să fie transparentă şi publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum şi implicare din partea conducerii Ministerului Public şi DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor