Preţurile ţiţeiului Brent au crescut după ce Libia a declarat "forţă majoră" pentru toată producţia de petrol
Preţurile Brent au crescut după ce, potrivit Bloomberg, guvernul din estul Libiei intenţionează să oprească producţia şi exporturile de petrol în contextul în care rivalul său din Tripoli a încercat înlocuirea conducerii băncii centrale, informează Zero Hedge.
Autorităţile din est au afirmat că „forţa majoră” declarată se aplică tuturor câmpurilor petroliere, terminalelor de export şi tuturor celorlalte instalaţii petroliere.
Luptele interne dintre cele două guverne au escaladat în ultima săptămână, concentrându-se pe disputa legată de conducerea Băncii Centrale a Libiei (CBL). Există riscuri tot mai mari ca un acord de pace, negociat de ONU, să se prăbuşească.
Potrivit unui raport Bloomberg, guvernul recunoscut la nivel internaţional din vestul ţării a încercat să îl înlocuiască pe guvernatorul Sadiq Al-Kabir, care a refuzat să demisioneze. O delegaţie guvernamentală a intrat [...] în birourile autorităţii de reglementare pentru a prelua conducerea.
Publicaţia amintită afirmă că anunţul vine pe fondul unei încercări de înlăturare a guvernatorului CBL, Al-Siddiq al-Kabir. La începutul acestei luni, Consiliul Prezidenţial (CP) de la Tripoli a votat în unanimitate numirea lui Mohammed al-Shukri în funcţia de guvernator al CBL, în locul lui Al-Kabir.
La sfârşitul săptămânii, mass-media locală a raportat că noul consiliu şi-a preluat atribuţiile, iar mai mulţi oficiali ai CBL au fost răpiţi de persoane înarmate.
Camera Reprezentanţilor (HoR) şi Înaltul Consiliu de Stat (HCS), ambele cu sediul în estul ţării, au emis declaraţii prin care condamnă ceea ce au descris ca fiind încercări de „luare cu asalt” şi „preluare a controlului” asupra CBL - referindu-se aparent la faptul că consiliul şi-a preluat funcţiile la sediul CBL.
Săptămâna trecută, preşedintele HoR, Aguila Saleh, a avertizat că înlăturarea lui Al-Kabir ar putea duce la oprirea producţiei de petrol şi la stoparea transferului de venituri din petrol către CBL.
Într-un raport separat al Bloomberg, guvernul estic a avertizat cu privire la „atacurile” împotriva angajaţilor de la CBL şi la încercările „grupurilor ilegale” de a intra „cu forţa în sediul CBL”.
Este important de înţeles că o situaţie de forţă majoră care afectează toate câmpurile petroliere, porturile şi instalaţiile va duce la întreruperea producţiei de petrol, care a totalizat aproximativ 1,15 milioane de barili pe zi luna trecută. Cel mai mare câmp petrolier, Sharara, care pompează aproximativ 270.000 de barili, a fost deja oprit.
Preţul ţiţeiului Brent a urcat cu 2,6% pe pieţe, ajungând la 81,09 USD/baril. De la începutul anului 2023, preţurile s-au situat în jurul nivelului de 75-80 USD şi au depăşit ocazional 90 USD din cauza riscurilor geopolitice din Orientul Mijlociu. Presiunea descendentă asupra Brent din ultimele luni a fost cauzată de încetinirea creşterii economice în China şi de riscurile tot mai mari de încetinire a creşterii economice în SUA.
În urmă cu două săptămâni, poziţionarea crescătoare a investitorilor în ţiţeiul Brent a fost redusă la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în principal din cauza îngrijorărilor tot mai mari cu privire la încetinirea economiei mondiale.
„Blocajele petroliere sunt o tradiţie consacrată în Libia. Spre deosebire de cele recente, care au fost provocate în principal de localnici care cereau locuri de muncă şi condiţii de viaţă mai bune şi care sunt relativ uşor de rezolvat, acesta este de natură politică. Blocajele politice tind să dureze câteva luni. O întrerupere în Libia va amplifica probabil impactul asupra preţurilor, pe care l-am observat în weekend, din cauza ultimei runde a războiului aerian dintre Israel şi Hezbollah”, a declarat Fernando Ferreira, director al serviciului de risc geopolitic la Rapidan Energy Group.
Combinată cu creşterea riscurilor geopolitice în Orientul Mijlociu, o deteriorare suplimentară ar putea duce la creşterea preţurilor ţiţeiului.