Preţul gazelor ar putea "exploda", după ce Rusia a închis Nord Stream 1 pe termen nelimitat

.
. (Captură ecran)

Analiştii se aşteaptă ca preţurile gazelor să atingă maxime recorduri în această săptămână, după ce Rusia a închis o conductă cheie către Europa.

În Marea Britanie, un număr tot mai mare de producători britanici au declarat că reduc deja producţia sau fac reduceri de personal ca urmare directă a facturilor la energie "scăpate de sub control".

Potrivit The Guardian, mulţi comentatori au avertizat că preţurile europene, care au crescut cu aproape 400% în ultimul an din cauza fluxurilor mai mici de gaze din Rusia, vor creşte şi mai mult la deschiderea pieţelor, luni, după ce Moscova a anunţat că nu va relua fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream 1 către Germania, pe motiv că ar fi descoperit o defecţiune în timpul lucrărilor de întreţinere.

Nathan Piper, analist de petrol şi gaze la Investec, a declarat: "Ne aşteptăm la preţuri record la gaze în Marea Britanie/Europa săptămâna viitoare, pe măsură ce impactul restricţiilor pe termen lung ale aprovizionării cu gaze naturale din Rusia este absorbit de piaţă în urma opririi pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1".

El a adăugat că preţul gazului "va rămâne volatil şi m-aş aştepta la o creştere bruscă mâine, spre maxime record de 700-800p pe termie".

"Cu toate acestea, punctul cheie şi îngrijorător este faptul că ne aflăm în mijlocul verii - preţurile ar putea creşte pe măsură ce creşte cererea pentru încălzire în timpul iernii... Un salt mare al preţurilor săptămâna viitoare are implicaţii majore asupra plafonului de preţ al energiei [din Marea Britanie] şi asupra costurilor pentru întreprinderi/industrie, care nu au deloc un plafon de preţ", a mai precizat acesta.

Tom Marzec-Manser, şeful departamentului de analiză a gazelor de la firma de consultanţă ICIS, a declarat că se aşteaptă ca preţurile gazelor din Marea Britanie, Europa şi din lume să "se relanseze puternic" luni, pe măsură ce pieţele se vor reajusta la această ultimă evoluţie.

Cu toate acestea, colegul său Andreas Schroeder, şeful departamentului de analiză energetică al companiei de consultanţă, a declarat că impactul asupra Marii Britanii "va fi mai puţin sever decât pe pieţele din Europa continentală".

În Marea Britanie, se întâmpla ca aproximativ 4% din gaz şi 8% din petrol să provină din Rusia. Cu toate acestea, s-a confirmat în urmă cu câteva zile că Marea Britanie nu mai importă energie din Rusia pentru prima dată în istorie, după ce comerţul dintre cele două ţări s-a prăbuşit în urma invaziei din Ucraina.

Deşi acest lucru înseamnă că Marea Britanie se află într-o situaţie diferită de cea a ţărilor foarte dependente, cum ar fi Germania, pieţele angro europene au un efect semnificativ asupra preţurilor plătite în Marea Britanie.

"Preţurile din Marea Britanie sunt legate într-o anumită măsură de pieţele continentale europene", a declarat Schroeder.

Costurile record ale energiei electrice legate de creşterea preţurilor la gaze au forţat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrăşăminte şi aluminiu, să îşi reducă producţia şi au determinat guvernele UE să investească miliarde de euro în programe de ajutorare a gospodăriilor.

Efectul ultimei reduceri ar depinde de capacitatea Europei de a aduce gaze din alte surse, a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

"Oferta este greu de obţinut şi devine din ce în ce mai greu să înlocuieşti fiecare părticică de gaz care nu provine din Rusia", a spus el.

Principalul organism de comerţ din industria prelucrătoare, Make UK, a declarat că actuala criză lasă întreprinderile "în faţa unei alegeri dure: reducerea producţiei sau închiderea totală a magazinului dacă ajutorul nu vine în curând".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie