Prestigiosul festival internaţional ”George Enescu” s-a deschis la Bucureşti

(photos.com)

Duminică seară, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" a început la Sala Palatului, cu Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11 de George Enescu, interpretată de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin, avându-l ca dirijor pe maestrul Daniel Barenboim.

Festivalul ”George Enescu este un festival de tradiţie în România în memoria marelui compozitor şi violonist virtuoz român George Enescu, iar în anii de început acesta s-a ţinut din trei în trei ani.

În anii '80, festivalul şi-a pierdut din strălucire, după ediţia din 1979 având loc neregulat, primind o ritmicitate din anul 1991 când a început să fie organizat o dată la doi ani.

Pentru acest festival, vor veni la Bucureşti Orchestra din Paris, Orchestra Filarmonică din Rusia cât şi cea londoneză.

Prestigiosul pianist român aclamat pe marile scene internaţionale ale lumii, Radu Lupu, a fost răsplătit cu îndelungi aplauze pentru interpretarea sa excepţională a Concertului Nr. 4 pentru Pian şi Orchestră în Sol Major Op.58, de Ludwig van Beethoven.

Pe parcursul festivalului, pe scenă va urca şi John Malkovich, actorul cu multiple nominalizări la Oscar, care va interpreta piesa "Comedie infernală", povestea reală a unui criminal austriac spusă pe ritmuri de Vivaldi, Haydn, Mozart si Beethoven.

În decursul serii, participanţii au mai putut auzi Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63 de Sir Edward Elgar, interpretată de maestrul Barenboim. Cei prezenţi în prima seară a Festivalului au fost astfel răsplătiţi din plin de generozitatea Staatskapelle Berlin care, a interpretat "Vals trist" de Jean Sibelius şi "Poloneza" din "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, sub conducerea celui care îi este dirijor-şef pe viaţă.

Ioan Holender directorul artistic al Festivalului, a salutat în debutul serii organizarea acestei ediţii, în condiţii de criză financiară mondială.
Manifestarea a fost declarată deschisă de Ministrul culturii, Daniel Barbu, acesta a afirmat că evenimentul este un tezaur de creaţie, care de 21 de ediţii încorporează talentul artiştilor români şi străini.

Festivalului Internaţional "George Enescu" are programate 78 concerte şi spectacole la Bucureşti, 11 în ţară, 9 în cadrul Seriei "Alte evenimente" şi 42 - 50 de concerte în cadrul programului "Piaţa Festivalului".

Cea de-a XXI-a ediţie a festivalului beneficiază de un buget total de 39 de milioane de lei, din care 35 de milioane de lei din surse publice, iar 4 milioane de lei din contribuţii private şi vânzări de bilete, majoritatea concertelor şi spectacolelor desfăşurându-se cu casa închisă, această ediţie aducând în ţara noastră aproximativ 20.000 străini pasionaţi de muzica clasică.

Aproximativ 3.000 de artişti străini şi aproape 1.500 de artişti români vor sosi la Bucureşti pentru a participa la prestigiosul eveniment, conform declaraţiilor Biroului de Presă al Festivalului.

Ediţia din acest an a Festivalului "George Enescu" are o abordare de comunicare nouă, care să-i permită să-şi consolideze poziţia de brand cultural pentru România.

Festivalul va ieşi din sălile de spectacol, pentru a atrage un public cât mai divers, fiind prima ediţie în istoria Festivalului în care au loc transmisii în direct la cinema şi în spaţii publice păstrând totodată calitatea de nivel internaţional a concertelor de la Ateneul Român, de la Sala Mare a Palatului şi de la Opera Naţională.

Concertele mai sunt transmise video pe site-ul www.festivalenescu.ro, în premieră, alături de transmisiile radio.
În cadrul unui concept de comunicare numit "Bucureştiul Creativ" a fost încurajată participarea altor organizaţii şi persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură