Prestaţia socială se suspendă doar după neprezentarea persoanei cu handicap la a doua convocare
alte articole
Persoanelor cu handicap care nu se prezintă la cea de a doua convocare li se va suspenda dreptul de asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale, conform modificărilor aduse Legii 448/2006, intrate recent în vigoare.
Până acum suspendarea era dispusă odată cu declanşarea procedurii de reevaluare. Noul act normativ abrogă articolul potrivit căruia persoanelor cu handicap grav li se acorda indemnizaţia lunară, indiferent de opţiunea acestora.
"Suspendarea dreptului de asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale este dispusă numai după neprezentarea persoanei la cea de-a doua convocare şi nu odată cu declanşarea procedurii de reevaluare", au precizat responsabilii de la Ministerul Muncii.
Reevaluarea nu va mai fi făcută de specialiştii cuprinşi pe Lista naţională, ci de serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la sediul acestuia, cu participarea unui reprezentant al structurii de specialitate din Ministerul Muncii.
Acţiune reparatorie
"Modificările şi completările aduse de actul normativ reprezintă o acţiune reparatorie faţă de persoanele cu handicap, în ceea ce priveşte abaterile de la respectarea drepturilor omului pe care OUG nr. 84/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap le-a generat", se arată într-un comunicat pe această temă.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a declarat recent că a fost modificată legislaţia privind evaluarea persoanei cu handicap şi a dispus noi verificări la Sibiu, după ce au fost semnalate cazuri ale unor persoane care au fost chemate la evaluare şi apoi au fost hărţuite şi chiar lovite. Câmpeanu a precizat că a modificat legislaţia privind evaluarea şi încadrarea în grad de handicap întrucât comisia administrativă nu ar fi avut dreptul să anuleze certificate de încadrare.
"În orice ţară, sistemul de asigurări sociale se încearcă a fi fraudat, dar acest lucru nu trebuie să ducă la situaţii abuzive. Această comisie s-a purtat abuziv. Persoanele chemate la evaluare au fost hărţuite, lovite cu pumnul în spate, strânse de nas. Spun ce s-a reclamat şi ce s-a confirmat ulterior la Sibiu. Au fost nereguli şi din punct de vedere administrativ, toate actele având aceeaşi dată şi s-a eliminat dreptul la contestaţie", a spus atunci ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a precizat că membrii comisiei de evaluare de la Sibiu sunt cercetaţi administrativ pentru faptele comise. Senatorul PNL, Minerva Boitan, a criticat şi ea "abuzurile inacceptabile" la Sibiu şi a declarat că unele persoane s-au adresat instanţei, iar altele au depus sesizări la Ministerul Muncii.
Boitan a precizat, la momentul respectiv, că a iniţiat un proiect de modificare a OUG 84/ 2010 care prevede ca persoanele care au un handicap ireversibil să nu mai fie chemate la revizuire, iar persoanelor cărora li s-au creat debite să le fie suspendate de drept.
La Sibiu, s-a descoperit că sunt câteva sute se persoane care au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, iar prejudiciul provocat de acestea la bugetul de stat ajunge la zeci de milioane de lei.