Preşedinţii american şi turc discută despre soarta luptătorilor kurzi din Siria

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)
Andrei Popescu
15.01.2019

Preşedintele american Donald Trump şi omologul turc Recep Tayyip Erdogan au discutat telefonic despre luptătorii kurzi din Siria, care sunt susţinuţi din Statele Unite, potrivit Deutsche Welle.

“Preşedintele [american] şi-a exprimat dorinţa de a lucra împreună pentru a aborda temerile privind securitatea pe care Turcia le are în nord-estul Siriei, subliniind totodată importanţa ca SUA şi Turcia să nu îi trateze greşit pe kurzi şi alţi luptători din Forţele Democrate Siriene cu care am luptat pentru a înfrânge ISIS”, a susţinut într-o declaraţie Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, referindu-se la grupul jihadist Statul Islamic.

Biroul preşedinţiei turce a precizat că cei doi şefi de stat au discutat despre crearea unei zone sigure în nordul Siriei curăţată de grupurile militante, fără a furniza alte detalii.

Noile neînţelegeri dintre cei doi aliaţi NATO este una dintre consecinţele deciziei anunţate de Trump în 19 decembrie de a retrage toţi soldaţii americani din Siria, ceea ce ar duce la situaţia în care luptătorii kurzi s-ar afla în pericol în cazul în care Turcia ar începe o nouă ofensivă în ţara arabă.

În weekendul trecut, pe Twitter, Trump a ameninţat că va “devasta” economic Turcia în cazul în care aceasta îşi trimite forţele pentru a ataca kurzii din nordul Siriei. Kurzii au ajutat Washingtonul în lupta împotriva ISIS, însă Ankara îi consideră o ameninţare şi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia şi etichetat ca fiind grup terorist.

“Teroriştii nu pot fi parteneri şi aliaţi. Turcia aşteaptă ca SUA să onoreze parteneriatul nostru strategic şi nu doreşte ca acesta să fie umbrit de propagandă teroristă”, a afirmat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al biroului prezidenţial turc, într-un mesaj postat pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor