Turcia nu renunţă. În vizor achiziţionarea sistemului rusesc S-400 şi atacarea militanţilor kurzi în Siria

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
11.01.2019

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia ar putea cumpăra sistemul de rachete american Patriot dacă condiţiile sunt corespunzătoare, însă insistă că un astfel de acord va fi imposibil dacă Washingtonul forţează Ankara să anuleze acordul de cumpărare a sistemului rusesc antirachete S-400, potrivit RFE/RL.

Într-un interviu acordat joi postului de televiziune turcesc NTV, Cavusoglu a precizat că Turcia nu va accepta ca Statele Unite să impună condiţii cu privire la acordul de achiziţionare a sistemului de rachete sol-aer S-400 produs de Rusia.

Totodată, într-un alt indiciu al deteriorării relaţiilor dintre Ankara şi Washington, Cavusoglu a susţinut că operaţiunea militară planificată a Turciei împotriva militanţilor kurzi susţinuţi de SUA în nordul Siriei nu depinde de retragerea trupelor americane din ţara arabă.

Cavusoglu a susţinut că nu este realist să existe aşteptări ca SUA să colecteze toate armele pe care le-a furnizat luptătorilor kurzi sirieni, consideraţi de Ankara terorişti.

Anunţul preşedintelui Donald Trump din decembrie legat de retragerea celor aproximativ 2.000 de soldaţi americani din Siria i-a uimit pe aliaţii SUA şi a dus la demisia secretarului american al Apărării, Jim Mattis.

Ulterior, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a declarat oficialilor turci în Ankara, în 8 ianuarie, că o condiţie pentru retragerea anunţată de Trump este asigurarea că Turcia nu va ataca luptătorii kurzi susţinuţi de SUA.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Bolton că a făcut o greşeală gravă lansând această cerere. În plus, mass media turcă pro-guvernamentală a raportat despre un posibil “puci non-violent” care are loc împotriva preşedintelui american, orchestrat de Bolton şi alţi membri rebeli ai administraţiei SUA.

“Nu putem face nicio concesie în această privinţă”, a precizat Erdogan, care a promis că “cei care sunt implicaţi într-un coridor al terorismului” în Siria “vor primi pedeapsa cuvenită”.

Grupul de luptători kurzi YPG susţinut de SUA formează elementul central al Forţelor Democratice Siriene şi a luptat alături de trupele americane împotriva militanţilor ISIS din Siria. Însă Ankara insistă că luptătorii kurzi sirieni au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup interzis în Turcia şi considerat terorist de SUA încă din 1997.

De asemenea, după ce Erdogan a refuzat să îl primească pe Bolton în timpul vizitei acestuia în Ankara şi l-a criticat în Parlament, acum Turcia cere Iranului şi Rusiei să accelereze coordonarea cu Ankara în nordul Siriei în contextul retragerii trupelor americane, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“SUA se confruntă cu anumite dificultăţi in procesul retragerii trupelor [sale] din Siria. Dorim să coordonăm acest proces cu Rusia şi Iranul, cu care am colaborat în cadrul de lucru al procesului de la Astana”, a susţinut Cavusoglu miercuri, precizând că această coordonare urmăreşte să prevină formarea unui gol de putere şi relansarea teroriştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor