Preşedintele Ucrainei i-ar putea face o vizită lui Putin înainte de alegeri
alte articole
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar putea efectua, la 22 octombrie, o vizită de lucru de o zi la Moscova, a anunţat agenţia de presă UNIAN, fără ca informaţia să fie confirmată sau infirmată de serviciile de presă ale administraţiilor prezidenţiale ale celor două ţări. Experţii de la Kiev nu se îndoiesc că, în cazul în care această vizită va avea loc, ea va avea un pronunţat caracter electoral: deja în 28 octombrie ucrainenii vor trebui să aleagă noua componenţă a Radei Supreme, iar întrevederea dintre Ianukovici şi Putin ar putea aduce voturi suplimentare în contul partidului aflat la putere la Kiev.
Vizita ar putea avea într-adevăr loc, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta o sursă de informaţii avizată de la Kiev. 'Preşedinţii Putin şi Ianukovici au convenit încă de la mijlocul lui iulie, la Ialta, şi au anunţat: la toamnă liderul ucrainean va pleca la Moscova, iar la primăvară preşedintele rus ar urma să vină în Ucraina', a spus sursa de informaţii, dând asigurări că vizita despre care se vorbeşte acum nu are nicio legătură cu alegerile: 'Ianukovici a făcut totul pentru ca alegerile să se desfăşoare în mod corect şi democratic, astfel că se poate ocupa de alte lucruri. Dacă Vladimir Putin are timp, de ce să se amâne vizita?'.
Experţii subliniază că existenţa timpului liber nu este principalul lucru în această problemă. În ultimele zile din august, Putin a găsit timp pentru a se întâlni, într-o zi de sâmbătă, cu Viktor Ianukovici, la Soci, însă nimeni nu ştie care a fost rostul acelei întrevederi.
'Relaţiile ruso-ucrainene devin tot mai puţin transparente', constată directorul Institutului internaţional pentru democraţie, Serghei Taran. Expertul aminteşte că, de la ultimele negocieri dintre şefii celor două state, partea rusă şi-a înteţit considerabil presiunile informaţionale la adresa Ucrainei, în problema aderării acesteia la Uniunea Vamală. Putin a enumerat precis acele domenii ale economiei ucrainene care ar avea de câştigat de pe urma integrării vamale în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), iar nu demult premierul ucrainean Nikolai Azarov a declarat că Rusia i-a promis Ucrainei reducerea preţului la gaz de aproape trei ori, până la 160 de dolari pe mia de metri cubi, în cazul în care Kievul va decide aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală.
Conform logicii, în timpul viitoarei întrevederi liderul ucrainean ar urma să-i dea un răspuns clar omologului rus. Însă, este posibil acest lucru cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare? Serghei Taran se îndoieşte că Ianukovici va anunţa la Moscova schimbarea vectorului de integrare politică externă sau că, dimpotrivă, va respinge categoric aderarea la Uniunea Vamală. 'Nu cred că acum se va schimba ceva', afirmă Taran.
Opinia este împărtăşită şi de directorul Institutului de politică ucraineană, Konstantin Bondarenko: 'Chiar de curând Kievul a primit o veste foarte bună, încurajatoare, de la Bruxelles: desfăşurarea summitului Ucraina-UE, în timpul căruia ar putea fi semnate acorduri de integrare, nu va depinde de evoluţia proceselor la adresa Iuliei Timoşenko şi a unor foşti membri ai guvernului său. Faptul că liderii europeni au decis să separe cele două lucruri în dialogul cu Kievul inspiră încredere în ceea ce priveşte un progres rapid în problema integrării europene'.
Însă partidul aflat la putere la Kiev nu poate folosi această informaţie în ultima săptămână a campaniei electorale, dat fiind că cetăţenii de rând şi-au pierdut de mult interesul pentru asemenea probleme încâlcite precum cerinţele care se fac auzite în mod repetat din partea UE şi soarta liderilor opoziţiei. În schimb, o fotografie nou-nouţă cu Ianukovici şi Putin care îşi strâng mâna i-ar putea influenţa pe mulţi dintre alegătorii regiunilor estice şi sudice ale Ucrainei.
De dragul acestui lucru, partea ucraineană, care este probabil iniţiatorul viitoarei întrevederi, ar fi gata să facă unele concesii, admite analistul Vitali Bala. În opinia lui Bala, liderul ucrainean îi va face lui Putin noi propuneri pentru o apropiere în etape. 'În prima etapă, care ar putea dura câţiva ani, ar putea fi vorba despre o aşa-zisă cooperare sectorială, apoi - la un nivel nou, mai înalt, iar peste câţiva ani - etapa unei aderări totale', estimează Bala.
O asemenea declaraţie politică le-ar permite ambelor părţi să depăşească problema integrării europene a Ucrainei şi să detensioneze relaţiile dintre cele două ţări. În ceea ce priveşte problemele reale, acestea vor fi rezolvate deja după alegeri, când în Ucraina se va forma un nou guvern, este de părere Vitali Bala.