Messi, Cristiano şi independenţa Cataloniei
alte articole
'Un derby între două mari echipe şi un referendum asupra identităţii naţionale'. Era titlul ziarului Herald Scotland de dinaintea partidei Barça-Real Madrid, din 6 octombrie. Mai mult decât o înfruntare faţă în faţă Messi - Cristiano Ronaldo se punea în evidenţă legătura clubului Barcelona cu identitatea catalană şi o scuză pentru a vorbi de escaladarea naţionalismului din Catalonia. O temă importantă în Scoţia, care a dat undă verde referendumului din 2014 când se comemorează 700 de ani de la istorica bătălie de la Bannockburn, notează miercuri ziarul catalan La Vanguardia.
Premierul britanic, David Cameron, şi omologul său scoţian, Alex Salmond, au ajuns la un acord privind acest referendum care poate deschide calea unei independenţe istorice a Scoţiei. Cameron şi-a pus semnătura, dar s-a împotrivit făţiş unei secesiuni a Scoţiei. El a acceptat însă consultarea ca pe o respectare a voinţei poporului scoţian care şi-a dat votul unui partid, Scottish National Party (SNP), a cărui principală prioritate politică era referendumul. Întrebarea se va limita la 'da' sau 'nu'. Mulţi aşteptau şi o a doua întrebare privind posibilitatea de a ceda mai multă autonomie Scoţiei. David Cameron a asigurat că, în cazul unei victorii a 'da', va angaja un dialog privind cedarea de mai multe puteri.
Unele din competenţe care depind încă de Westminster sunt apărarea, politică externă, energie nucleară, locuri de muncă sau imigraţie. În Marea Britanie şi mai ales în Scoţia, mass media au făcut comparaţii constante între procesul legal spre independenţa scoţiană şi escaladarea naţionalismului în Catalonia din ultimele săptămâni. Manifestaţiile de la 11 septembrie prilejuite de Diada (ziua naţională a Cataloniei) au fost considerate de The Guardian ca 'o concentrare de mase'. Potrivit ziarului The Scotsman, principala diferenţă dintre cele două regiuni cu aspiraţii naţionaliste este că, în timp ce guvernul britanic a acceptat să aibă convorbiri cu cel scoţian, între Spania şi Catalonia 'nu există planuri' de reuniuni pentru a discuta despre interesele celor două părţi. Un alt aspect este identitatea naţională: în timp ce 'scoţianul este un scoţian indiferent de unde merge', scrie Stephen Burgen, în restul lumii, catalanii 'sunt trataţi ca o subspecie a Spaniei'.
Dincolo de o transpunere istorică fidelă a faptelor în filmul 'Braveheart', Mel Gibson a suscitat o solidaritate internaţională faţă de poporul scoţian. Iar faptul că Scoţia are propria echipa de fotbal, care participă la competiţii internaţionale în afara Marii Britaniei, a ajutat la formarea unei identităţi naţionale pe plan extern. Fotbalul şi politica, fie că se doreşte sau nu, sunt strâns legate. Şi nu a trecut neobservat faptul că preşedintele FC Barcelona, Joan Laporta, are legături cu un partid care cere independenţa sau că fostul antrenor, Pep Guardiola, şi-a exprimat deschis sprijinul faţă de manifestaţiile prilejuite de Diada. El Clasico a fost un pretext pentru a nota că glasurile în favoarea independenţei se aud tot mai tare. Ziarul remarca apropierea dintre catalană şi franceză şi clauza care îi obligă pe jucătorii Barçei să înveţe catalana. Nu a fost lăsată deoparte nici actuala criză, considerată una din principalele cauze ale escaladării separatismului catalan.
Campania partidelor pro sau contra independenţei în Scoţia a început. Alex Salmond nota că independenţa Scoţiei nu înseamnă o 'sfâşiere a lui Union Flag'. Mulţi susţinători ai 'nu-ului' spun că Scoţia nu va fi viabilă economic, în timp ce partizanii 'da-ului' notează că secesiunea nu presupune o încheiere a relaţiilor cu Marea Britanie. Este o independenţă, nu o ruptură. La rândul lui secretarul SNP, Alex Neil, observa că ideea de independenţă ar presupune menţinerea reginei ca şefă a statului. Sondajele arată acum că 30% - 40% din populaţia scoţiană este în favoarea independenţei. Dar mai e un an până la referendum şi o criză economică globală ar putea radicaliza poziţiile legate de crearea unui nou stat opus unor măsuri ale Westminster-ului precum întărirea uniunii Marii Britanii pentru a depăşi dificultăţile. Fie că va câştiga 'da' sau 'nu', important este că i se va da poporului scoţian oportunitatea de a-şi spune părerea.