Preşedintele kazah vrea să medieze conflictul ruso-american din Siria
alte articole
În timpul unei vizite de trei zile la Washington, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, va discuta cu omologul său american Donald Trump despre situaţia din Afganistan şi Asia Centrală, despre problema asistării Astanei în soluţionarea crizei ucrainene, despre problema combaterii terorismului, consolidării neproliferării nucleare şi dezvoltării cooperării comerciale şi economice. Conform ziarului Nezavisimaia Gazeta, unii experţi nu exclud faptul că Nazarbaev va încerca să medieze dialogul dintre SUA şi Rusia.
Preşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe din Kazahstan, Erlan Karin, a susţinut că Nazarbaev se numără printre primii lideri străini care se întâlneşte cu Donald Trump. Conform expertului, această vizită va fi importantă pentru viitoarele perspective ale cooperării kazaho-americane în scopul determinării relaţiei dintre Asia Centrală şi Washington, al rolului SUA în regiune şi în contextul internaţional.
„Trebuie să înţelegem că vizita este importantă nu doar ca o întâlnire între preşedinţi. Această întâlnire este interesantă deoarece Donald Trump este deja cel de-al cincilea preşedinte american care s-a întâlnit cu liderul kazah în timpul guvernării sale. Şi cu fiecare ocupant al Casei Albe, el s-a străduit să creeze relaţii prietenoase, dacă nu chiar mai călduroase”, a afirmat analistul politic Arkadi Dubnov într-un interviu cu Nezavisimaia Gazeta.
„Nu este nevoie de mari iluzii. Moscova este destul de neliniştită cu privire la relaţiile speciale care sunt create între Washington şi cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Asia Centrală şi nu va fi de ajutor dacă acest lucru se va dovedi a fi un efect secundar al unei menţineri reuşite a păcii în alte zone. Acest lucru a fost făcut clar de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă în 15 ianuarie”, a precizat Dubnov. La acea vreme, Lavrov a afirmat că Washingtonul poate abuza de parteneriatul în formatul „C5+1”, care include SUA, Kazahstan, Kârgâzstan, Tajikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.
Andrei Kazanţev, director al Centrului pentru Studii privind Asia Centrală şi Afganistan la Universitatea MGIMO, a declarat ziarului că Lavrov a făcut referire la dinamica generală a confruntării dintre Rusia şi SUA în contextul noului Război Rece. În acelaşi timp, Kazanţev consideră că Nazarbaev, care întotdeauna a avut relaţii bune cu toţi preşedinţii americani şi care este şi un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, va continua să urmărească linia medierii între Rusia şi Statele Unite – la fel cum Kazahstanul a acţionat ca un mediator în privinţa conflictului din Siria, a relaţiilor dintre Rusia şi Turcia şi a conflictului ucrainean.