Creşte numărul navelor de luptă americane în apropierea Coreei de Nord înaintea JO de Iarnă

SUA a trimis un număr suplimentar de nave şi avioane de luptă în apropierea Peninsulei Coreene, extinzându-şi prezenţa militară în regiune înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă găzduite de Coreea de Sud, la care vor participa şi atleţi nord-coreeni.
Bombardier U2
Bombardier U2 (Jerod Harris / WireImage / Getty Images)

Nava amfibie de atac a Marinei USS Wasp care poate transporta soldaţi şi câteva avioane de luptă americane, inclusiv F-35, a ajuns duminică în sudul Japoniei.

Forţa Aeriană americană din Pacific a anunţat săptămâna trecută că a trimis în insula Guam din Pacific trei bombardiere B-2 “Spirit”, dotate cu tehnologie stealth, şi aproximativ 200 de soldaţi de la baza aeriană Whiteman din statul american Missouri.

Anterior, portavionul american USS Carl Vinson s-a deplasat înspre vestul Pacificului pentru o misiune de rutină, a precizat Pentagonul. Grupul de luptă este aşteptat să ajungă în regiune în 9 februarie, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Coreea de Nord, aflată într-un impas îndelungat cu SUA din cauza programelor sale de arme nucleare şi rachete balistice, a criticat mişcarea americanilor ca fiind o încercare de a submina discuţiile recente dintre Phenian şi Seul.

“Astfel de mişcări reprezintă o provocare militară inacceptabilă care nu este prielnică relaţiilor inter-coreene îmbunătăţite”, a afirmat Partidul Muncitorilor din Coreea într-un comentariu.

Seul şi Phenian au desfăşurat săptămâna trecută primele lor discuţii oficiale din ultimii peste 2 ani, după ce regimul comunist şi-a manifestat dorinţa de a trimite o delegaţie la Jocurile din Pyeongchang, care se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie.

Cei doi vecini din Peninsula Coreeană au avut luni o nouă rundă de discuţii, pentru stabilirea detaliilor Phenianului pentru Jocuri.

În plus, Ministerul sud-coreean al Unificării a afirmat că Nordul a cerut ca miercuri să aibă loc noi discuţii.

Washingtonul apreciază discuţiile, au susţinut oficiali nenumiţi din administraţia lui Donald Trump, notând că o creştere a prezenţei militare americane în largul teritoriilor nord-coreene reprezintă doar pregătiri de rutină şi upgrade-uri programate ale forţelor prezente în regiune.

După ce a eşuat să oprească frecventele teste nord-coreene de rachete balistice, SUA şi-a intensificat exerciţiile militare în largul Peninsulei Coreene. Forţele militare americane chiar au simulat capturarea de arme nucleare nord-coreene într-unul dintre exerciţiile desfăşurate recent, care a implicat inclusiv soldaţi din Japonia şi Coreea de Sud.