Preşedintele Iranului acuză Occidentul de “standarde duble” în privinţa drepturilor femeilor

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi (AFP via Getty Images)

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a acuzat, miercuri, Occidentul de "standarde duble" în ceea ce priveşte drepturile femeilor, în timp ce ţara sa este cuprinsă de proteste din cauza morţii unei femei arestate de aşa-zisa poliţie a moralităţii.

"Avem acest dublu standard în care atenţia se concentrează doar pe o parte şi nu pe toate", a declarat Raisi, citat de France 24, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Pentru a-şi expune punctul de vedere, liderul iranian a dat ca exemplu moartea unor femei indigene în Canada şi acţiunile israeliene în teritoriile palestiniene.

Remarcile lui Raisi vin în contextul în care decesul de săptămâna trecută al tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, arestată de poliţia moralităţii pentru "ţinută nepotrivită", a declanşat o avalanşă de furii mocnite în legătură cu numeroase probleme, inclusiv drepturile, securitatea şi o economie care se clatină din cauza sancţiunilor internaţionale.

Este una dintre cele mai grave tulburări din Iran de la ciocnirile de stradă de anul trecut din cauza lipsei de apă. Guvernul iranian acuză agenţi străini şi terorişti, nespecificaţi, de instigare la violenţe.

Demonstraţiile au izbucnit în Kurdistan şi s-au extins luni şi marţi în alte câteva provincii din nord-vestul Iranului.

Marţi seara, presa de stat a raportat "mitinguri limitate" în mai multe oraşe, afirmând că demonstranţii au scandat sloganuri antiguvernamentale, au aruncat cu pietre în vehiculele poliţiei şi au deteriorat bunuri publice.

Videoclipuri postate marţi pe site-urile de socializare au susţinut că arată demonstraţii în provincii din Iran, inclusiv în mai multe regiuni care nu au fost atinse până acum de tulburări.

Totodată, alte clipuri video înfăţişează mai multe femei tinere iraniene care îşi ard hijaburile, îşi taie părul şi protestează alături de o mulţime de iranieni, mulţi dintre ei bărbaţi, care strigă în semn de susţinere şi scandează împotriva regimului actual.

De exemplu, într-un videoclip se vede cum o mulţime de oameni aplaudă în timp ce o femeie ia o foarfecă şi îşi taie părul, fără să poarte hijab. Scena impresionantă a avut loc în oraşul iranian Kerman, unde femeile trebuie să poarte vălul în public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe