Preşedintele francez îi cere lui Xi Jinping să trimită un semnal clar de sprijin pentru renunţarea la cărbune. Liderul chinez nu participă la Summit

Summit pe probleme de climă în Glasgow, 1 noiembrie 2021 (Jeff J Mitchell/Getty Images)
Alex Wu
01.11.2021

În ciuda faptului că preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut liderului autoritar al Chinei, Xi Jinping, să trimită lumii un „semnal clar” privind schimbările climatice înaintea summitului COP26 din Scoţia, China nu a prezentat un obiectiv clar privind emisiile, iar liderul comuniştilor chinezi nu a participat la summit.

Pe 26 octombrie, Palatul prezidenţial francez a transmis, într-o declaraţie, că Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să ridice în mod semnificativ obiectivele Chinei în eforturile sale de a aborda criza climatică şi de a face progrese „concrete” în vederea tăierii dependenţei Chinei de cărbune.

China, cea mai mare ţară din lume care contribuie la emisiile de CO2, nu şi-a anunţat încă un obiectiv privind emisiile pentru schimbările climatice. China s-a angajat să obţină neutralizarea emisiilor de carbon până în 2060 şi să înceteze creşterea emisiilor până în 2030, dar încă nu a stabilit o dată la care emisiile sale vor atinge un vârf.

Nu numai că regimul chinez nu şi-a luat angajamente noi în obiectivele sale de reducere a emisiilor, dar Xi Jinping nici măcar nu a participat la summit. Liderul Partidului Comunist Chinez s-a alăturat doar printr-o conferinţă virtuală.

Pe 27 octombrie, cu doar câteva zile înaintea Summit-ului global COP26 asupra climei, regimul chinez a lansat o Carte Albă despre „Politicile şi acţiunile Chinei pentru abordarea schimbărilor climatice”, susţinând că a depăşit obiectivul de reducere a carbonului la „al 13-lea cincinal” şi că va implementa obiectivele naţionale de consolidare a controlului emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cartea Albă publicată de Biroul de Informaţii al Consiliului de Stat al Chinei a afirmat că răspunsul la schimbările climatice a obţinut „rezultate pozitive”. Intensitatea emisiilor de carbon în 2020 s-a redus cu 18,8% faţă de 2015, practic stopând creşterea rapidă a emisiilor de dioxid de carbon, a afirmat în documentul oficial.

Cartea Albă a mai precizat că pe 16 iulie 2021, piaţa naţională de carbon a fost lansată oficial pentru tranzacţionare online. La 30 septembrie 2021, volumul cumulat al tranzacţiilor de cote de emisii de carbon pe piaţa naţională de carbon a fost de aproximativ 17,65 milioane de tone, iar valoarea cumulată a tranzacţiei a fost de aproximativ 801 milioane RMB (125 milioane USD).

Sectorul de energie al Chinei se bazează în mare parte pe cărbune, iar ţara se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de energie din ultimii 20 de ani. Preocupările legate de deficitul de energie pe termen lung şi de aprovizionarea cu energie în această iarnă se intensifică. Regimul se confruntă cu o dilemă, deoarece trebuie să răspundă presiunilor internaţionale care solicită Chinei să accelereze eliminarea combustibililor fosili, iar pe de altă parte, trebuie să menţină o aprovizionare internă stabilă cu energie.

Unele mass-media internaţionale au speculat că absenţa lui Xi Jinping de la summit s-ar putea datora faptului că nu este pregătit să îşi asume mai multe angajamente pentru a combate schimbările climatice sau pentru a creşte obiectivele naţionale de reducere a emisiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor