Preşedintele Comisiei de Apărare: Legea privind cartelele prepay, frecţie la picior de lemn
alte articole
Preşedintele Comisiei de Apărare, senatorul PNL Marius Obreja, a explicat marţi, pentru Mediafax, că legea privind cumpărarea cartelelor prepay doar pe bază de buletin este o frecţie la picior de lemn şi că acestea ar trebui interzise, dacă reprezintă un risc la nivel european sau internaţional.
"Dacă analiza de risc a acestui instrument, cartela prepay, care este o marfă, arată că nu poate fi evitat acest risc, eu aş opta pentru scoaterea totală de pe piaţă a acestui produs şi înfiinţarea unui abonament de către operatorii de telefonie, ca toate celelalte abonamente, în care fiecare posesor vine şi prezintă nişte documente pentru a face abonamentul pe care îl poate plăti prepaid sau postpaid", a declarat preşedintele Comisiei de Apărare, pentru Mediafax.
Parlamentarul a mai opinat că legea privind cartelele prepay, în forma în care a trecut de Parlament şi a fost contestată de CCR, este "frecţie la picior de lemn", susţinând că prin prezentarea unui act de identitate, la cumpărarea unei cartele prepay, nu se poate obţine creşterea gradului de siguranţă sau identificarea viitorilor infractori, căci nimeni nu-i împiedică pe cei ce cumpără cartele prepay cu buletinul, să le revândă apoi unor terţi.
Obreja a mai declarat că "dacă se consideră că reprezintă un risc la nivel european sau naţional acest produs trebuie scos de pe piaţă".
"Aşa cum se comercializează doar în anumite condiţii sau nu se comercializează deloc un produs pirotehnic sau unul care poate pune în pericol viaţa cetăţenilor, tot astfel, şi aceste cartele pot fi scoase de pe piaţă", a comentat senatorul PNL.
Declaraţiile lui Obreja vin în contextul în care ieri Guvernul a anunţat că se pregăteşte să scoată o nouă lege care să nu mai permită vânzarea cartelelor telefonice prepay fără prezentarea unui act de identitate.
Duminică, însuşi premierul Cioloş a "atras atenţia" asupra necesităţii unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay, afirmând că România e una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care încă vinde cartele prepay fără un control de identitate iar „serviciile cer mai multe instrumente care să le permită să monitorizeze atent situaţia” şi „se plâng de cartelele prepay”.
Câteva ore mai târziu, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a confirmat luni, la solicitarea digi24.ro, că în mai multe zone de conflict sunt folosite cartele prepay româneşti. În răspunsul trimis televiziunii citate, ofiţerii SRI au precizat că, din datele strânse până în acest moment, inclusiv de la partenerii externi, rezultă că în mai multe zone de conflict, inclusiv în Siria şi Irak, ţări în care este activă organizaţia Statul Islamic, sunt folosite cartele telefonice româneşti.