Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, menţionat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri
alte articole
Numele preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava (CJ), Cătălin Ioan Nechifor, apare în referatul DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
Potrivit DNA, deputatul Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu şi Sorin Iacob cu sprijinul lui Aurel Olari au efectuat demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Imobilele moştenite de Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava, ce este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava, se menţionează în ordonanţa DNA din data de 25 august 2014
Prin aceeaşi ordonanţă procurorii au dispus extinderea urmăririi penale în cauză şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, arătând că începând cu anul 2013 şi până în prezent, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam acţionează în mod coordonat pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora cu scopul de a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane (ex. Paltin Gheorghe Sturdza, Paul Lambrino etc.).
Procurorii au mai arătat că Aurel Olari, Sorin Iacob, Ioan Mătăşel, Iosif Kadas, Dan Costin Bengescu, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect, le-au promis lui Paul—Philippe Al României şi soţiei sale, Lia A României, că vor interveni pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale din Călăraşi, Suceava, Sinaia etc, cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broşteni, jud. Suceava, a 50 ha 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călăraşi şi a doua imobile în Sinaia etc.)", au reţinut anchetatorii.
Totodată, procurorii DNA mai arată că în anul 2013, Hrebenciuc a iniţiat şi derulat acţiuni de folosire a influenţei, la nivelul reprezentanţilor autorităţilor publice locale din judeţul Bacău şi, respectiv Romsilva, ce au ca scop urgentarea procedurilor specifice de punere în posesie a lui Sturdza, cu o suprafaţă totală de circa 43 mii hectare de pădure, chiar dacă punerea în posesie în acest moment s-ar realiza cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Amintim ca DNA a cerut avizarea de către parlament a urmăririi penale pentru Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, deputaţi PSD.