Preşedintele BCR: Leul s-ar putea deprecia cu 20% iar companiile ar putea intra în colaps

Ana Birchall, PSD
Ana Birchall, PSD (Epoch Times România)

Dacă proiectul legislativ propus de deputatul PSD Anna Birchall privind conversia creditelor este aprobat în forma actuală, ”leul se va deprecia cu 20% iar companiile ar putea intra în colaps”, a apreciat vineri preşedintele executiv al BCR, Tomas Spurny, notează Hotnews.

Estimările lui Spurny sunt efectuate în condiţiile în care pe piaţa din România există credite acordate de aproximativ 45 de miliarde de euro, dintre care 25 de miliarde pe segmentul creditelor ipotecare şi alte 20 de miliarde în segmentul creditelor de consum.

”Dacă legea (proiectul Annei Birchall privind conversia la cursul istoric - n.red.) trece în faza în care este acum, estimarea noastră este că leul se va deprecia cu 20%. Dacă acest lucru se produce, sectorul companiilor ar putea intra în colaps, deprecierea făcându-le firmelor foarte dificilă rambursarea datoriilor în euro la un curs depreciat. Cred că toate băncile sunt de acord cu un consens social care să se întindă pe mai mulţi ani, 3 ani sau 5 ani, în care să creăm cadrul legal în care fiecare client îndatorat în valută să îşi poată refinanţa în lei creditul luat în euro sau franci elveţieni într-un mod echitabil", spune Spurny.

Legea propusă de deputatul PSD Anna Birchall a fost comparată de preşedintele executiv al BCR cu o cutie a Pandorei, care odată deschisă va duce leul şi economia la niveluri insuportabile. În forma actuală, şi dacă va fi implementată peste noapte, va fi ”o lege suicidară”.

”E o lege suicidară, care – admit, poate fi în favoarea interesului public - dar uitaţi-vă ca aceşti clienţi vor avea de plătit mai mult decât plătesc în prezent în cazul în care se revine la condiţiile iniţiale de împrumut. Dacă încercăm să facem o dreptate socială peste noapte, riscăm să omorâm economia. Cred că atunci când pregăteşti o lege, e bine să explici şi care pot fi consecinţele ei. Nu poţi să dai o lege fără să ştii care e impactul acesteia. Această legea îşi urmează drumul într-un fel, i-aş spune, iresponsabil”, a apreciat acesta.

În concluzie, Spurny a afirmat că nu se opune ”interesului public”, adăugând că nu putem crea ”o legislaţie care să aducă o altă criză în România”.

Proiectul legislativ produs de Birchall vizează conversia creditelor în monede străine în moneda naţională, fără comisioane sau garanţii şi costuri suplimentare, şi reprezintă o măsură fără precedent în ţară. Propunerea legislativă a primit aviz favorabil de la Comisia juridică şi de la Comisia pentru drepturile omului din Senatul României şi aşteaptă votul final din partea Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne