Preşedintele Băsescu: România are capacitatea de a preveni accesul teroriştilor la materiale nucleare
alte articole
Şeful statului, Traian Băsescu a declarat, marţi, în ultima zi a summit-ului privind securitatea nucleară de la Seul, că România poate preveni accesul grupărilor teroriste la materialele nucleare.
”România, din punct de vedere al politicii nucleare, se înscrie în obiectivele summitului la care participăm. România dispune de cadru normativ şi de capacitatea administrativă pentru a asigura gestionarea corespunzătoare a materialelor nucleare şi a preveni accesul grupărilor teroriste la aceste materiale sau la tehnologia de utilizare a lor”, a declarat Traian Băsescu, în alocuţiunea susţinută în cea de-a doua sesiune a summit-ului.
Preşedintele a menţionat faptul că, până în anul 2014, se va încheia implementarea ”unui set de măsuri coerente în ceea ce priveşte securizarea materialelor nucleare vulnerabile”.
Totodată, România desfăşoară ”o cooperare intensă sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pe linia aplicaţiilor medicale ale energiei nucleare, în special în ceea ce priveşte tehnologia de depistare şi tratament a cancerului”, a spus Traian Băsescu. Referitor la colaborarea cu AIEA, preşedintele a subliniat că ”România face parte dintre statele care raportează voluntar la baza de date a AIEA privind traficul illicit cu substanţe radioactive în eventualitatea în care astfel de evenimente se produc pe teritoriul României”.
”România a creat şi respectă un regim juridic cuprinzător de control al transferurilor de produse şi de tehnologii cu dublă utilizare, inclusiv de materiale nucleare cu relevanţă strategică. Astfel, orice export de produse şi tehnologii nucleare create în România poate fi realizat numai dacă statul destinatarului final al exportului a ratificat Acordul de garanţii şi Protocolul adiţional cu AIEA”, a mai spus Traian Băsescu.
În ceea ce priveşte măsurile luate după dezastrul de la Fukushima, preşedintele a subliniat faptul că autorităţile române ”se concentrează în prezent pe revizuirea documentaţiei „Ameninţarea - bază de proiect”, precum şi pe îmbunătăţirea pregătirii profesionale a personalului” care lucrează în sectorul nuclear.
În plus, în cadrul activităţilor de cooperare bilaterală pentru securizarea materialelor radioactive din alte state, ”România a realizat o contribuţie financiară consistentă în cursul anului 2011, pentru proiectele de securizare împotriva radiaţiilor şi amplasamentului fostei Centrale nucleare de la Cernobîl”, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.
România s-a numărat printre cele 15 state europene invitate la cel de-al doilea summit privind securitatea nucleară, care a avut loc în perioada 26-27 martie, la Seul.