Băsescu: Obiectivul unei lumi fără arme nucleare trebuie corelat cu politica nucleară a NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Seul, că atingerea obiectivului lumii fără arme nucleare trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât vreme cât vor exista astfel de arme.
Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
26.03.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la Seul, că atingerea obiectivului lumii fără arme nucleare trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât vreme cât vor exista astfel de arme.

”În calitate de stat membru al NATO, România consideră că atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fără arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi declaraţiilor preşedintelui Obama, trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât timp cât vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară a asigurării securităţii tuturor statelor membre ale Alianţei”, a susţinut preşedintele.

”Cadrul juridic ONU în materie de securitate nucleară este transpus în legislaţia internă a României şi, astfel, este parte a politicii naţionale în domeniu. România este parte la Convenţia privind protecţia fizică a materialelor nucleare şi la Amendamentul la această convenţie, respectiv la Convenţia internaţională privind suprimarea actelor de terorism nuclear şi a contribuit decisiv, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU, la adoptarea rezoluţiei 1540 (2004). De asemenea, România sprijină aplicarea rezoluţiei 1977 (2011) şi este în proces de revizuire a practicilor naţionale şi a cadrului de reglementare pentru a reflecta cerinţele ultimelor documente ale Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică privind protecţia fizică a materialelor nucleare. România a asimilat în practică liniile directoare pe tema securităţii nucleare cuprinse în mai multe serii de publicaţii AIEA. În privinţa altor iniţiative multilaterale, România participă la Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear”, a adăugat el.

Traian Băsescu a reafirmat angajamentele asumate de România în plan internaţional cu privire la respectarea principiilor de neproliferare nucleară, precum şi a cerinţelor de securitate şi siguranţă nucleară.

El a adăugat că România duce o politică responsabilă de prevenire şi combatere a utilizării materialelor nucleare şi surselor radioactive în scopuri distructive şi se implică în cooperarea internaţională pentru preluarea cât mai largă pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici în materie de securitate nucleară şi acordarea de asistenţă de specialitate.

”Accidentul de la Fukushima a tras un semnal de alarmă pentru întărirea standardelor de siguranţă folosite pentru centralele nucleare, astfel încât să fie protejate viaţa şi sănătatea populaţiei şi să fie asigurată integritatea mediului. Printr-o politică strictă de siguranţă nucleară vom fi capabili să reclădim încrederea societăţilor noastre în alternativa eficientă sub aspect ecologic şi economic pe care o reprezintă energia electrică din surse nucleare”, a mai afirmat preşedintele, care a anunţat că marţi va face o prezentare asupra politicii româneşti în domeniul securităţii nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor