Presa israeliană ameninţată de criză
alte articole
Ziarul progresist Haaretz nu a mai ajuns joi în chioşcuri, pentru prima oară în 30 de ani. Angajaţii au făcut grevă împotriva concedierii a 100 din 450 de salariaţi. Haaretz este ultima victimă a bolii contagioase care se răspândeşte prin presa internaţională, iar în cazul israelian simptomele sunt grave. Ziarul de referinţă din Israel nu a ieşit la vânzare din cauza angajaţilor care au făcut grevă în semn de protest împotriva unui plan care prevede concedieri masive. Ei au cerut totodată conducerii să fie lăsaţi să participe la revitalizarea publicaţiei, notează vineri ziarul El Pais.
Greva a început miercuri la orele 4 după-amiaza şi s-a prelungit până la miezul nopţii, cum informează ziarul pe propriul site. Lucrătorii au manifestat la porţile ziarului pentru a cere conducerii să-şi revizuiască planurile, cerând să fie incluşi în procesul de luare a deciziilor alături de cei care gestionează salvarea ziarului. Până la 125 de angajaţi au votat în favoarea grevei, faţă de 68 care s-au opus acestei măsuri. Conducerea Haaretz asigură că planul ţine cont de multe sugestii ale lor 'Mare păcat că sindicatul nu a înţeles nimic din industria presei care are nevoie să fie adaptată la cerinţele pieţei', a spus Amos Schocken, patron al publicaţiei. Între timp, zvonurile privind o posibilă închidere a ziarului au prins contur. Gideon Levy, unul din editorialiştii vedetă ai ziarului, care s-a plasat de partea celor care au spus 'nu' grevei, a spus că are multe reproşuri faţă de modul cum este condus Haaretz, dar că nu poate nega că situaţia este gravă şi că trebuia luată o decizie. 'Vom suporta această durere parţială, dar ori mergem înainte ori lăsăm ziarul să cadă', a precizat el.
Haaretz nu este singurul aflat în această situaţie. Panorama presei israeliene este foarte sumbră. Ziarul Maariv, unul dintre cele trei cele mai vândute ziare, este şi el în pericol să fie închis. Angajaţii ziarului au manifestat şi ei miercuri seară în faţa reşedinţei primului ministru, pentru a-i cere să acţioneze şi să evite prăbuşirea publicaţiei.
În Israel, criza generală cu care se confruntă presa internaţională ca urmare a scăderii vânzărilor şi incapacităţii de a rentabiliza formatul digital, este agravată de un concurent gratuit. Este vorba de Israel Hayom, ziarul populist de dreapta al magnatului evreu american Sheldon Adelson (promotor al proiectului Eurovegas din Madrid), născut dintr-o vocaţie clar partidistă: aceea de a-l sprijini pe primul ministru Benjamin Netanyahu. Israel Hayom tăvăleşte şi spulberă şansele de supravieţuire ale rivalilor săi.
'Asistăm la una din cele mai mari ameninţări la adresa democraţiei israeliene din ziua în care a fost fondat statul. Iar aceasta în faţa privirilor a numeroşi cititori, dintre care mulţi nici măcar nu se sinchisesc, desigur', notează vineri editorialistul Shai Golden de la ziarul Maariv . 'Maariv şi Haaretz sunt mai mult decât două companii. S-ar putea ca modelul lor de afacere să nu mai corespundă, dar importanţa lor pentru Israel, pentru viitorul şi prezentul acestei ţări este mult mai presus decât banii', a conchis el.