Premiile Oscar pentru costume

Keira Knightley în “Anna Karenina,” Hugh Jackman şi Samantha Barks în “Les Misérables.”  Julia Roberts în "Mirror, Mirror" şi Daniel Day-Lewis în "Lincoln." (David James / DreamWorks II Distribution Co., LLC.)
Lina Broydo
22.02.2013

Cea mai deosebită noapte a anului va avea loc duminică, 24 februarie, la Hollywood, în cadrul celei de-a 85-a ceremonii a premiilor Academiei. Academia americană de film va prezenta premiile sale anuale, mai bine cunoscut sub numele de premiile Oscar, pentru a onora cele mai bune filme, actori, producători, regizori, cântece şi designeri de costume din 2012.

Pe măsură ce acţiunea unui film se derulează, efectele vizuale ale peisajului şi costumele dau viaţă transpunerii scenariului pe marele ecran.

Cu acest gând în minte, să trecem în revistă cei cinci designeri de costume nominalizaţi la Oscar şi captivantele lor creaţii rafinate. Fiecare nominalizare reflectă cultura perioadei şi stilul de viaţă descris în film.

În crearea garderobelor, designerul ia în considerare culoarea, forma, ţesătura, croiala şi istoria modei. Cu toate acestea, spre deosebire de designerii de modă, designeri de costume creează ţinute potrivite pentru anumite evenimente şi personaje.

"Ceea ce facem noi este o încrucişare între magie şi camuflaj", a declarat Edith Head (1924-1981), designerul care a primit un număr record de opt premii Oscar pentru design de costume, conform unui citat publicat într-un articol din ghidul Entertainment Weekly Oscar. "Ajutăm publicul să creadă că de fiecare dată când văd o actriţă sau un actor, aceasta (acesta) este o persoană diferită."

Colaborarea creativă intimă dintre regizori, actori şi designeri de costume este exprimată clar în cele cinci filme nominalizate pentru cele mai bune costume.

"Anna Karenina"

Regizat de Joe Wright

În rolurile principale Keira Knightley, Jude Law

Costume de Jacqueline Durran

Munca Jacquelinei Durran pentru "Anna Karenina" a fost lăudată pentru creativitate şi capacitatea de a îmbina stilul rusesc din 1870 cu cel couture din 1950.

Keira Knightley este îmbrăcată în costumele generoase şi rafinate create de Durran pentru Anna Karenina. Purtând pălării voalate şi rochii somptuoase, personajul Anna interpretat de Knightley este uimitor - o viziune pe care Lev Tolstoi ar fi încântat să o vadă în cronica lui despre iubire şi trădare în cadrul aristocraţiei din Rusia din secolul al XIX-lea.

Aceasta este a treia nominalizare a lui Durran pentru un premiu Oscar. Ea a fost nominalizată anterior pentru activitatea sa din filmele "Atonement" şi "Mândrie şi prejudecată".

"Mizerabilii"

Regizat de Tom Hooper

În rolurile principale Anne Hathaway, Hugh Jackman, Russell Crowe

Costume de Paco Delgado

Deşi munca sa din trecut s-a axat în principal pe proiecte mai mici, designerul spaniol de costume Paco Delgado a fost ales pentru a crea garderoba epică din "Mizerabilii", filmul având o distribuţie de 4000 de actori.

S-a acordat o atenţie specială actriţei Anne Hathaway, care a slăbit 11 kg pentru rolul lui Fantine.

"Am lucrat cu ţesături elastice", a spus Delgado într-un interviu pentru Entertainment Weekly (www.ew.com). "Am folosit pensule pentru a înnegri anumite părţi ale costumelor ei, pentru a o face să pară şi mai slabă."

"Fantine a fost iniţial croitoreasă şi avea haine frumoase, dar acum ea nu mai are niciun ban", a afirmat Delgado. "Deci, lui Anne i-a plăcut ideea de a cârpi costumele sale pentru a oferi un aer vechi şi trist, cum e cel al personajului ei."

Aceasta este prima nominalizare a lui Paco Delgado pentru un Oscar.

"Lincoln"
Regizat de Steven Spielberg

În rolurile principale Daniel Day-Lewis, Sally Field

Costume de Joanna Johnston

Pentru a aduce autenticitate personajelor din "Lincoln", regizorul Steven Spielberg a ales-o pe creatoarea britanică de costume Joanna Johnston. Sarcina ei a fost de a contribui la transformarea lui Daniel Day-Lewis în Marele Emancipator şi a lui Sally Field în soţia sa, Mary Todd Lincoln.

Experienţa lui Johnston în designul de costume s-a observat şi în filmul lui Spielberg, "Saving Private Ryan". Ea a studiat multiple materiale pentru a face faţă provocării filmului "Lincoln".

Un interviu video cu Johnston pentru Entertainment Weekly a dezvăluit că Sally Field a trebuit să se îngraşe pentru a ajunge la măsurătorile reale ale lui Mary Todd Lincoln. Johnston a afirmat că a face asta pentru rol este un "lucru curajos şi genial". Acest lucru a ajutat-o şi la stabilirea structurii de bază a unora dintre modelele sale de rochii.

"M-am îngrăşat 11 kg - ea era mult mai grasă şi mai rotundă, aşa că am încercat să ajung la măsurile ei," a afirmat Field, în vârstă de 65 de ani, într-un interviu pentru CNN. "Ştiam dimensiunea rochiilor sale, pentru că a fost înregistrată în documente ... Am reprodus-o cum era şi nu a fost uşor. A fost de fapt oribil ca o femeie de o anumită vârstă să se îngraşe 11 kg."

Aceasta este prima nominalizare a lui Johnston la premiile Oscar.

"Mirror Mirror"

Regizat de Tarsem Singh

În rolurile principale Julia Roberts, Lily Collins

Costume de Eiko Ishioka

"Mirror Mirror" este capodopera vizuală finală a designerului de costume Eiko Ishioka. Artista a murit de cancer la pancreas în ianuarie 2012.

Costumele sale suprarealiste şi fanteziste "oferă poveştii lui Grimm un aer spectaculos, un efect vizual uimitor, o adevărată experienţă cinematografică", afirmă un articol în The Hollywood Reporter (www.hollywoodreporter.com

Doar dimensiunea rochiilor "este de-a dreptul uimitoare, în conformitate cu articolul. Piesa de rezistenţă a reginei – o rochie de mireasă strălucitoare – cântărea 27 de kg şi avea un diametru de 2,4 metri.

"Sunt uimitoare ... Ele au fost complet originale şi exact ceea aveam nevoie pentru a crea efectul dorit”, a declarat Julia Roberts în People StyleWatch.

"Mirror Mirror" marchează cea de-a doua nominalizare a designerului la premiile Oscar, după ce a câştigat premiul în 1992 pentru filmul lui Francis Ford Coppola "Dracula".

"Albă ca Zăpada şi războinicul vânător"

Regizat de Rupert Sanders

În rolurile principale Charlize Theron, Kristen Stewart

Costume de Colleen Atwood

Munca lui Colleen Atwood pentru "Albă ca Zăpada şi războinicul vânător" marchează cea de-a 10-a sa nominalizare. Ea a primit anterior Oscarul pentru costumele din "Alice în Ţara Minunilor" (2010), "Chicago" (2002) şi "Memoirs of a Geisha" (2005).

Ea a creat peste 1.000 de costume pentru filmul lui Rupert Sanders, inclusiv pentru cele două armate, o regină malefică şi Albă ca Zăpada.

Conform The Hollywood Reporter, cea mai deosebită colecţie de costume a fost creată pentru Charlize Theron – care a interpretat-o pe regina cea rea.

Theron a purtat nişte rochii uimitoare, inclusiv una din favoritele lui Atwood - o rochie de mireasă aurie cu un guler "făcut din hârtie pergament, căreia i s-a dat o formă complicată", secafirmă într-un articol.

Costumele ei au conţinut întotdeauna elemente care reprezentau moartea, indiferent dacă aceasta era vorba de scheletele de pe rochia de mireasă sau de rochia turcoaz făcută din mii de aripi de gândaci irizaţi care se găsesc în Tailanda.

Pe măsură ce aşteptăm verdictul pentru a afla care dintre cele cinci "stele ale costumelor" va câştiga Oscarul, votul meu personal merge către Jacqueline Durran, pentru costumele ei deosebite din "Anna Karenina". Dar părerea dumneavoastră ar putea fi alta.

Ne vedem la Oscar!

Lina Broydo scrie despre artă stil şi călătorii. Ea locuieşte în prezent în Los Altos Hills, California, şi poate fi contactată la: lina.star_pr @ sbcglobal.net

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor