Un film hollywoodian şi un migrant indian au obligat Mississippi să abolească oficial sclavia după 148 de ani

Unul din bastioanele Confederaţiei în timpul Războiului Civil, Mississippi, a devenit ultimul din cele 50 de state americane care a abolit oficial sclavia, după 148 de ani de când aceasta a fost abolită pe întreg teritoriul SUA.
Epoch Times România
19.02.2013

Unul din bastioanele Confederaţiei în timpul Războiului Civil, Mississippi, a devenit ultimul din cele 50 de state americane care a abolit oficial sclavia, după 148 de ani de când aceasta a fost abolită pe întreg teritoriul SUA. În mod surprinzător, existenţa formală a sistemului sclavagist în acest stat din sudul SUA a fost remarcat de un migrant după vizionarea unui film hollywoodian, a relatat luni Fox News.

Amendamentul care aboleşte sclavia în SUA a fost ratificat de Congresul american în 1865 şi a intrat în vigoare la 18 decembrie acelaşi an. La vremea respectivă, unele state din Sud au refuzat să accepte amendamentul 13, printre care şi Mississippi.

Potrivit Fox News, votul privind ratificarea amendamentului în Mississippi a avut loc abia în 1995, dar nici atunci procesul de abolire oficială a sclaviei nu a fost finalizat.

Lacuna a fost descoperită de lectorul Ranjan Batra de la Medical School din Mississippi. Batra este originar din India şi a primit în 2008 cetăţenia americană. După vizionarea în toamna anului 2012 a filmului 'Lincoln', care narează povestea vieţii şi activităţii lui Abraham Lincoln, legendarul preşedinte american din perioada Războiului Civil, Batra a decis să verifice instrumentele oficiale de ratificare a Amendamentului 13 în statul său. Spre surpriza omului de ştiinţă, anunţul corespunzător cu privire la ratificarea amendamentului de către guvernul statului Mississippi nu a fost de găsit în arhivele oficiale.

Abia la 7 februarie a.c. Ranjan Batra a primit un mesaj de la arhivă în care este înştiinţată că documentul lipsă a intrat în fondul său şi, astfel, 'statul Mississippi a ratificat cel de-al 13-lea amendament al Constituţiei SUA'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor