Premierul britanic îi cere lui Macron "să meargă înainte" în privinţa unui acord de Brexit

Boris Johnson
Boris Johnson (Getty Images)

Boris Johnson l-a îndemnat pe preşedintele francez Emanuel Macron să „meargă înainte” şi să asigure un acord Brexit, menţionând că UE nu ar trebui să creadă în mod eronat că Marea Britanie va rămâne în bloc după 31 octombrie, a declarat biroul premierului britanic.

Johnson a discutat propunerea sa pentru Brexit, care a fost primită rece la Bruxelles, cu Macron şi premierul portughez, Antonio Costa, duminică.

„Aceasta este şansa de a încheia o tranzacţie: un acord susţinut de parlamentari, acord care implică compromisuri ale celor două părţi”, a declarat duminică o sursă a guvernului britanic.

„Marea Britanie a făcut o propunere importantă, dar a venit momentul ca şi Comisia să arate dorinţa de a face compromisuri. Dacă nu, Marea Britanie nu va pleca fără nicio ofertă".

Avân ca termen limită 31 octombrie, Johnson a spus în mod constant că nu va cere o altă amânare pentru Brexit, dar şi când a fost întrebat despre legislaţia care îl obligă să solicite o amânare în cazul în care nu este obţinut un nou acord de retragere până în 19 octombrie, a spus că nu va încălca legea.

Nu a explicat contradicţia din comentariile sale.

Cu doar 24 de zile înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, viitorul Brexit-ului, cea mai importantă mişcare geopolitică de la al Doilea Război Mondial, este incert.

Ambele părţi se poziţionează pentru a evita să poarte vina pentru întârziere sau un Brexit dezordonat fără acord.