Premierul Rajoy ajunge în centrul scandalului documentelor lui Bárcenas (revista presei spaniole)

Un adevărat cutremur în formaţiunea de la guvernare din Spania este anunţat miercuri de cotidienele centrale, îndeosebi după ce cotidianul El Mundo a publicat şi a prezentat instanţei documentele originale ale presupusei contabilităţi ascunse a Partidului Popular, ţinute de fostul trezorier Luis Bárcenas, aflat în arest preventiv pentru corupţie.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.07.2013

Un adevărat cutremur în formaţiunea de la guvernare din Spania este anunţat miercuri de cotidienele centrale, îndeosebi după ce cotidianul El Mundo a publicat şi a prezentat instanţei documentele originale ale presupusei contabilităţi ascunse a Partidului Popular, ţinute de fostul trezorier Luis Bárcenas, aflat în arest preventiv pentru corupţie.

Cotidianul El Pais scrie că Bárcenas îl atacă pe Rajoy şi adaugă că fostul senator conservator îşi schimbă strategia de apărare odată cu intrarea în închisoare, iar dacă recursul dă greş, vrea să se răzbune. Cotidianul spaniol relatează că în guvern şi în Partidul Popular există voci care consideră că vor mai apărea documente compromiţătoare, însă insistă totodată că tot ceea ce s-a publicat nu constituie un delict, şi oricum - s-ar fi prescris.

Specialistul Tomás A. de Corcuera, preşedinte al asociaţiei experţilor în caligrafie, susţine că documentele presupusei contabilităţi ascunse prezintă diferite momente de scriere, astfel că Bárcenas nu ar fi scris originalele publicate o singură dată. Cotidianul El Mundo precizează că documentele în care apar sume plătite la negru demnitarilor conservatori ar fi fost scrise în diferite etape, între 1997 şi 1999.

Bárcenas făcea presiuni asupra unor primari conservatori, ca să măsluiască contracte publice, arată cotidianul ABC, cu referire la cerinţele fostului trezorier, pentru adjudecarea unor lucrări de 54 de milioane de euro în Madrid, către două firme de construcţii, acum cercetate pentru corupţie. În plus, mai indică publicaţia citată, Bárcenas şi Rafael Correa, considerat capul reţelei de corupţie care ar fi contribuit la finanţarea ilegală a Partidului Popular, au încercat ca aceeaşi companie să capete un alt contract, de 24 de milioane de euro.

Partidul Popular neagă existenţa unei contabilităţi ascunse, iar fosta şefă a executivului local madrilen, Esperanza Aguirre, trece la atac, constată cotidianul La Vanguardia. Acesta arată că premierul Rajoy impune tăcerea în partid, apreciind că Bárcenas nu a adus date noi - în vreme ce Aguirre solicită scuze din partea celor care ar fi greşit, dacă este cazul. Cotidianul catalan mai observă şi faptul că dezvăluirile fostului trezorier încep să afecteze strategia de stat Marca Spania, apărând şi în presa internaţională.

Cotidianul La Razon consideră că toate aceste dezvăluiri constituie o 'operaţiune împotriva lui Rajoy'. Partidul Popular şi guvernul conservator de la Madrid cred că, în spatele aşa-numitelor documente ale lui Bárcenas, ar exista o manevră destinată destabilizării guvernului şi neagă faptul că premierul sau oricare alt membru al formaţiunii conservatoare ar fi primit bani la negru. În acelaşi, timp, tot pe prima pagină, cotidianul La Razon scrie despre ruşinea PSOE (formaţiunea socialistă, principala din opoziţie, n.r.), dezvăluind faptul că în Andaluzia, unde este cercetat un caz de deturnare de fonduri publice, anumiţi demnitari socialişti au sporit ilegal, cu 124 de milioane de euro, fondurile publice destinate indemnizaţiilor pentru şomeri, ulterior deturnate.

Cutremur în PP, anunţă cotidianul catalan El Periodico, apreciind că Bárcenas scufundă în haos partidul de la guvernare. Şi această publicaţie o citează pe Esperanza Aguirre, care a susţinut că, 'dacă au existat nereguli, ele trebuie recunoscute'. Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría afirmă că au fost date explicaţii complete, Rajoy păstrează tăcerea, însă PSOE avertizează asupra faptului că, dacă premierul a primit bani, după care a minţit, nu mai poate rămâne în funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor